Politie waarschuwt fietsenbezitters

Politie waarschuwt fietsenbezitters

Fietsendieven hebben een nieuwe methode om fietsen te stelen. Zonder veel moeite weten ze een aantal typen (ART-gecertificeerde) fietssloten te openen zonder de sloten te beschadigen.

Door de nieuwe methode is het aantal fietsendiefstallen in het eerste kwartaal van 2008 flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook andere politiekorpsen in Nederland maakten al melding van de nieuwe methode.
Gemeente en politie doen er alles aan om het aantal diefstallen terug te dringen. Zo zijn er in Rotterdam extra gratis bewaakte fietsenstallingen geopend. Politieagenten letten bovendien scherp op fietsen waarvan bijvoorbeeld het slot ontbreekt, en surveilleren extra op plekken waar veel fietsen gestolen worden. Ook worden er gezamenlijke acties gehouden waarbij fietsenbezitters hun postcode in hun fiets kunnen laten graveren. In samenwerking met grote fietsenwinkels worden in Rotterdam Centrum daarbij fietsregistratiekaarten uitgedeeld. Hierop kunnen mensen de kenmerken van hun fiets noteren. Dit vergemakkelijkt het doen van aangifte als een fiets toch wordt gestolen. Ook maakt dit het beter mogelijk om de eigenaar van een teruggevonden fietsen op te sporen.

Tips
De politie adviseert consumenten om bij een erkende fietsenwinkel te controleren of hun slot veilig is. Een slot van een bekend merk is niet altijd een garantie voor veiligheid. Daarnaast adviseert de politie fietsenbezitters om twee sloten te gebruiken en hun fiets zoveel mogelijk aan de vaste objecten vast te zetten. Dat wil zeggen: aan rekken, bomen of palen.

Download nu de fietsregistratiekaart
Tot slot roept de politie fietsenbezitters op om zoveel mogelijk unieke kenmerken van de fiets te verzamelen en in geval van diefstal altijd aangifte te doen. Nog veel te vaak vindt de politie gestolen fietsen terug, die niet kunnen worden teruggegeven omdat de eigenaar niet bekend is. Op de website www.politie-rijnmond.nl is gratis een fietsregistratiekaart te downloaden.