Politie vind vuurwapens in Rotterdam en Oudenhoorn

Politie vind vuurwapens in Rotterdam en Oudenhoorn

Dagelijks worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren met imitatiewapens die sprekend lijken op echte vuurwapens. Alleen woensdag al dienden agenten uit de politie eenheid Rotterdam de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten twee keer toe bij tieners. In beide gevallen bleek het uiteindelijk om een nepvuurwapen te gaan. Wapens die overigens wel prima geschikt zijn voor bedreiging.

Getrokken wapens
De eerste melding viel woensdag om 17.35 uur. Een getuige belde 112 dat een groepje jongeren op de Essenburgstraat met een vuurwapen liep. De agenten waren er snel bij en hielden met getrokken wapen drie tieners (van naar later bleek 13, 14 en 15 jaar) uit Rotterdam aan. Bij één van hen werd inderdaad een wapen aangetroffen. Het bleek een nepvuurwapen te zijn.

Een klein uur later meldde een vrouw via 112 dat zij achter een auto reed op de N494 bij Hellevoetsluis. Eén van de vier inzittenden in die auto hield een pistool vast. Agenten zetten de personenauto met een stopteken aan de kant op de Dorpsweg in Oudenhoorn. Wederom trokken agenten hun wapen en praatten zo de vier inzittenden uit het voertuig. In de auto vond de politie een balletjespistool. Het viertal, (2x 16, 1x 17) uit Hellevoetsluis en een 18-jarige uit Oudenhoorn, werd aangehouden.

Bel altijd de politie!
De politie is bijzonder blij met de twee bellers. Soortgelijke meldingen komen in de eenheid Rotterdam de laatste weken vrijwel dagelijks voor. Elke vuurwapenmelding wordt uiterst serieus uitgelopen om de veiligheid van agenten en inwoners te garanderen. Inwoners van de regio verwachten dat, recente schietincidenten en vuurwapenvangsten geven er daarnaast alle reden toe. Zelden valt van een afstand te zien of een vuurwapen echt of nep is. Laat duidelijk zijn: denkt u iemand met een vuurwapen te zien, ga er dan niet vanuit dat het om imitatie gaat. Bel altijd de politie. Wekelijks houden we personen aan die met een écht vuurwapen op zak lopen.

Nep of echt?
De imitatiewapens kunnen makkelijk worden gebruikt om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als mensen zich bedreigd voelen door een vuurwapen, of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een vuurwapen, dan grijpt de politie in. Een winkeleigenaar opent er zijn kassalade voor en een agent trekt er zijn vuurwapen voor.

Het verschil tussen een echt en nep is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Bij zo’n aanhouding maken agenten gebruik van een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BGTV). Daarbij is de kans zeer reëel dat indien een verdachte niet aan de aanwijzingen van de agenten voldoet, hij te maken kan krijgen met een agent die zijn vuurwapen gebruikt. 

Melden
De politie in Rotterdam is blij met meldingen van alerte getuigen. Hoe meer vuurwapens van de straat, hoe beter. Hulp van getuigen is daarbij van belang. Wie weet dat een persoon in het bezit van een (vuur)wapen is, mag de politie altijd bellen via 0900-8844 bellen. Blijft u liever anoniem, bel dan met 0800-7000. Wie daadwerkelijk iemand met een (imitatie)vuurwapen ziet, mag altijd 112 bellen, ook ’s avonds of ’s nachts. Hoe meer vuurwapens van straat zijn, hoe beter.