Politie start onderzoek naar relschoppers rond demonstratie voor Turkse Consulaat in Rotterdam

Politie start onderzoek naar relschoppers rond demonstratie voor Turkse Consulaat in Rotterdam

Een team rechercheurs is een onderzoek gestart naar de wanordelijkheden die afgelopen weekend plaatsvonden op de Westblaak en omgeving. Het onderzoek richt zich op strafbare feiten die zich in de nacht van zaterdag op zondag hebben afgespeeld rondom het escaleren van de demonstratie voor het Turks consulaat. Zaterdagavond 11 maart was er een enorme toeloop van mensen op de Westblaak en omgeving. 

De inzet van de politie was er op gericht om gedurende de avond de toeloop voor het consulaat rustig te laten verlopen. Rond middernacht zijn alle aanwezigen gevraagd te vertrekken. Hier voldeden veel mensen aan, echter niet allemaal. Toen die achterblijvers het aanwezige politiepersoneel begonnen te bekogelen, werd besloten tot ingrijpen door de Mobiele Eenheid. De politie arresteerde in totaal 18 personen voor onder meer openlijke geweldpleging en niet voldoen aan bevel of vordering.

Publiceren beelden verdachten
Rechercheurs bekijken zorgvuldig het beschikbare beeldmateriaal en selecteren hieruit de personen die strafbare feiten plegen. Het gaat dan om geweld tegen politiemensen maar ook om geweld tegen andere aanwezigen, zoals het gooien met voorwerpen vanaf een balkon richting de demonstranten. Uiteraard zoekt het onderzoeksteam ook naar de verdachten van de gepleegde vernielingen in de directe omgeving van het consulaat. De beelden van de verdachten die niet door politiemensen worden herkend, zullen op www.politie.nl worden geplaatst. Personen die betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden en publicatie van hun beeltenis willen voorkomen, kunnen zich te allen tijde vrijwillig bij de politie melden.