Politie slaat slag bij overvallen

Politie slaat slag bij overvallen

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft met de aanhouding van drieëntwintig verdachten een forse slag geslagen in de beteugeling van roofovervallen, die de laatste tijd zijn gepleegd. De politie Rotterdam-Rijnmond werkt hierbij nauw samen met de politie regio Zuid-Holland-Zuid.

De extra inspanningen om de landelijke trend van stijgende overvallen terug te dringen begint zowel in de regio Rijnmond als in de regio ZHZ zijn vruchten af te werpen.
Het gaat in de Regio Rijnmond totaal om drieëntwintig verdachten, negen in de maanden januari en februari en veertien in de eerste anderhalve week van maart. De leeftijden van de verdachten variëren van 12 tot 38 jaar. De meeste van hen zijn afkomstig uit Rotterdam en omstreken, maar er zitten er ook een paar tussen die van verderweg komen. Eén verdachte kwam zelfs vanuit Limburg naar Rotterdam om een overval te plegen. Degenen die zijn aangehouden worden er tevens van verdacht bij meer overvallen betrokken te zijn geweest. Hiernaar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Het gaat niet alleen om zogenaamde gelegenheidsovervallers en groepjes die in wisselende samenstelling deze misdrijven plegen, maar ook om zwaardere criminelen die professioneel een overval voorbereiden, plannen en plegen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze geweld gebruiken en het ze te doen is om geld. Alle verdachten die inmiddels zijn voorgeleid aan de rechter Commissaris zijn ook in bewaring gesteld.
Het Rijnmondse korps heeft veel extra capaciteit in de strijd gegooid. Naast verschillende recherche-eenheden, die gericht bezig zijn met de opsporing zijn ook medewerkers van de wijkpolitie en Directe Hulp Verlening zeer actief. Er wordt extra gesurveilleerd vooral ook tijdens openings- en sluitingstijden en indien nodig is steeds een heli beschikbaar en/of ingezet.
De intensieve onderzoeken naar de gewapende overvallen gaan uiteraard door en we rusten niet eerder dan dat deze overvallengolf is gestopt, immers iedere overval is er één te veel. De komende tijd worden zeker meer aanhoudingen verwacht.

Gisteren deed de rechter uitspraak in de zaak tegen de drie aangehouden verdachten naar aanleiding van de reeks overvallen op fastfood zaken Mc.Donalds en Burger King in het centrum van Rotterdam en Mc.Donalds in Barendrecht, en overvallen in Woerden en Lemmer. De verdachten werden veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.

 

UPDATE 17 MAART 2008

Politie arresteert weer tien verdachten voor overvallen


De politie Rotterdam - Rijnmond heeft bij het terugdringen van roofovervallen in de regio weer tien verdachten aangehouden. De extra inzet van het korps in de regio Rijnmond levert resultaat op en blijft onverminderd van kracht. Het totaal van het aantal aangehouden verdachten bedraagt inmiddels tweeendertig.
Twee verdachten, 16 en 18 jaar oud uit Rotterdam en Vlaardingen, werden maandag omstreeks tien voor zes aangehouden in de omgeving van de 2e van Leyden Gaelstraat in Vlaardingen. Eén van de twee had kort daarvoor in een supermarkt met een mes gedreigd en een geldbedrag meegenomen. Er zou ook een tweede man bij betrokken zijn geweest. De politie werd gewaarschuwd en stelde direct een onderzoek in. Aan de hand van signalementen kon het duo worden aangehouden. Bij zoeking in de woning van een van de verdachten werd het eerder weggenomen geldbedrag aangetroffen en in beslaggenomen.
Ook in de omgeving van de Mathenesserweg zijn maandag in de namiddag twee overvallers aangehouden, 16 en 17 jaar oud uit Rotterdam. Zij waren omstreeks half zeven een sigarenzaak aan de Mathenesserweg binnengegaan. Ze bedreigden de eigenaar met een vuurwapen. Met een geldbedrag en strippenkaarten maakten ze zich uit de voeten. De politie was ook hier weer heel snel ter plaatse en arresteerde het tweetal in de omgeving aan de hand van de door getuigen opgegeven signalementen.
Alle verdachten zijn overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.
• In het weekend is tevens de tweede verdachte, 16 jaar, aangehouden verdacht voor de overval op de tabakszaak aan de Dreef van 8 maart jl.
• Eerder werden op vrijdag 14 maart jl. drie verdachten aangehouden nadat zij met geweld een beroving hadden gepleegd en even daarvoor een bedrijfsinbraak hadden gepleegd. Deze drie verdachten worden tevens verdacht van het plegen van één of meerdere overvallen. Onderzoek daarnaar wordt voortgezet.