Politie schoot terecht op man met zwaaiende hakbijl in Schiedam

Politie schoot terecht op man met zwaaiende hakbijl in Schiedam

Het Openbaar Ministerie heeft bekend gemaakt dat het arrestatieteam dat vorig jaar een man met een hakbijl neerschoot terecht heeft gehandeld. Er is gehandeld uit noodweer en daarom wordt het arrestatieteam niet vervolgd. Dit concludeert het OM uit het onderzoek van de Rijksrecherche. 

Op 30 mei 2018 kreeg de politie melding dat een man aan het zwaaien was met een hakbijl op een balkon aan de van den Tempelstraat in Schiedam. Omdat de situatie dreigend was en de politie bang was dat hij zich zelf iets aan wilde doen werd het arrestatieteam ingezet. Toen het team de inval deed wilde de man niet luisteren waarop een politiehond werd ingezet. Robbie, zoals de politie hond heette, werd door de man neergestoken. Het team zette een taser in maar ook dit bleek niet voldoende. Hierop besloten drie leden van het arrestatieteam te schieten.

Politiehond Robbie die deel uit maakte van het arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee overleed aan zijn verwondingen later die avond. Het arrestatieteam van de KMAR werkt onder de vlag van de Dienst Speciale Interventies.

De verdachte overleed later aan zijn verwondingen. 

Het Openbaar Ministerie oordeelt; Er is sprake geweest van noodweer: de man moest onder controle worden gebracht. Daarbij is het niet de eerste maatregel geweest, er is eerst geprobeerd om de man aan te spreken, vervolgens de diensthond in te zetten toen dit geen effect had is er een taser ingezet. Ook dit werkte niet waarop er is geschoten.