Politie geeft beelden vrij van cybercriminelen

Politie geeft beelden vrij van cybercriminelen

Cybercriminelen, ronselaars, geldezels en cashers maken onderdeel uit van een gigantisch cybercrime netwerk, waarvan de schade alleen al in Nederland jaarlijks in de tientallen miljoenen euro’s loopt. Echter blijft deze cybercrime niet alleen binnen Nederland actief maar ook daarbuiten.

Cybercrimineel 

Het grote brein achter cybercrime is ‘de cybercrimineel’, die via internet geld wegsluist bij zijn slachtoffers zonder dat ze dat doorhebben. Omdat die cybercrimineel niet bekend wil worden, zorgt hij voor meerdere schakels tussen hem en dat buitgemaakte geld. Het oplichten gebeurt via zowel de computer als mobiele telefoon van het slachtoffer.

Phishing 

Dit is één van de methodes van een cybercrimineel om aan geld te komen. Met een e-mail worden mensen naar een valse website, meestal van een bank, gelokt om zogenaamd de inloggegevens te controleren. Die website ziet er uit als de echte website, waarbij mensen nietsvermoedend met hun inlognaam, wachtwoord of creditcardnummer inloggen.

Banking malware 

Een andere methode van de cybercrimineel is het installeren van een computervirus zonder dat het slachtoffer het in de gaten heeft. Die zitten soms verstopt in advertenties van heel gangbare websites. Dit virus infecteert de computer van het slachtoffer en manipuleert vervolgens de omgeving van het internetbankieren. Wanneer die een overboeking probeert te maken, zorgt de malware ervoor dat dit geld naar een andere rekening weggesluisd wordt. 

Besmette telefoon

Afhankelijk van hoe iemand zijn bankzaken regelt wordt soms ook nog de mobiele telefoon van iemand besmet. Op de nagemaakte bank-website wordt de klant ook gevraagd om gegevens van hun mobiele telefoon. Slachtoffers kunnen een sms krijgen waarin het verzoek staat om een zogenaamd ‘beveiligingscertificaat’ te downloaden.

Ronselaar 

Cybercriminelen kunnen het geld niet op hun eigen bankrekening overboeken, omdat hun identiteit dan bekend wordt bij de bank en politie. Vandaar dat ze gebruik maken van ronselaars. Dat zijn mensen die voor hem actief op zoek gaan naar zoveel mogelijk “geldezels”, om van hen de bankpassen en pincode in handen te krijgen.

Geldezel 

Dat is iemand die tegen een kleine vergoeding zijn of haar bankpas en pincode afstaat, waarna het buitgemaakte geld op hun betaalrekening wordt overgeboekt. Potentiële kandidaten zijn vaak laagopgeleid, werkloos en bijstandsgerechtigden en worden onder andere benaderd via social media, op scholen en in het uitgaansleven.

Casher 

De casher gebruikt de bankpassen die hij van de ronselaar krijgt om (meestal) bij een geldautomaat contant geld op te nemen. Van dat geld mag de casher een klein deel houden en de rest gaat naar de cybercrimineel.

Schade 

In bijna alle gevallen krijgen de slachtoffers van deze vorm van fraude hun schade door de banken vergoed. Maar voor de banken is dit een enorme schadepost: gemiddeld jaarlijks zo’n 30 miljoen euro. En uiteindelijk hoesten we dat bedrag natuurlijk met zijn allen op.

Medeplichtig 

Veel geldezels hebben er geen idee van dat ze op deze manier meewerken aan het witwassen van geld en dat dat strafbaar is. Als geldezel ben je medeplichtig en word je misbruikt, want jij kan door de banken aansprakelijk worden gesteld waardoor je al het gestolen geld moet terugbetalen. Bovendien zul je je ook moeten verantwoorden bij de politie en het openbaar ministerie, omdat je je schuldig hebt gemaakt aan witwassen.

Casher 1 

Er zijn bewakingsbeelden van enkele cashers. Deze man pinde in Amsterdam aan de IJburglaan op IJburg. Hij draagt in beide oren een oorbel. Verder valt de bontrand aan zijn capuchon op en op zijn muts zit een embleempje.

Casher 2 

Deze casher pinde in Rotterdam. Hij draagt zijn haar naar achteren en het lijkt erop dat hij een snor heeft.

Casher 3 

Dezelfde man duikt op bij een andere pintransactie in Rotterdam. Nu heeft hij vrij lang haar dat hij in een staart draagt. In zijn linkeroor heeft hij een oorbel. Hij is hier in het gezelschap van een andere man met kort haar, een snor en een baardje.

Casher 4 

Hij pinde in Amsterdam en droeg een jas van Hugo Boss.

Casher 5 

Hij pinde in Almere. Hij is hier kaal of heeft zijn haar gemillimeterd of afgeschoren en draagt in zijn rechter oor een oorbel. Hij houdt een blikje vast en een sigaret.
Als je benaderd bent en je weet van de ronselaar nog actuele informatie zoals de naam en de verblijfplaats, meld het dan aan de politie. Dan kunnen zij cybercrime netwerken oprollen.

Wat kan ik zelf doen?

-    beveiliging computer met virusscan 
-    uw bank zal nooit per telefoon of e-mail om inloggegevens, bankrekeningnummer of pincodes vragen 
-    let op met downloaden: uw bank vraagt nooit iets te downloaden 
-    vermeld nooit je mobiele telefoonnummer op een site 
-    beperk je opnamelimiet 
-    leen nooit je bankpas en pincode uit.

·         Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden één of meerdere van de cashers?

·         Wie is er ooit benaderd door een ronselaar?

Informatie kunt u delen met de politie via de Landelijke Eenheid via telefoonnummer 0800-6070 (gratis) of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.