Politie gedeeltelijk aansprakelijk voor Ridderhofdrama Alphen aan den Rijn

Politie gedeeltelijk aansprakelijk voor Ridderhofdrama Alphen aan den Rijn

De politie heeft gedeeltelijk de schuld gekregen van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof op 9 april 2011. Het gerechtshof in Den Haag heeft hier dinsdag uitspraak over gedaan.

De slachtoffers en nabestaanden van het Ridderhofdrama spanden een zaak aan tegen de politie. Zij gaven de schutter, Tristan van der Vlis, een wapenvergunning.

Drie jaar geleden wees de rechtbank de vordering af, maar het gerechtshof denkt daar nu anders over. “De norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, is juist bedoeld om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zulk misbruik. Het ligt voor de hand dat bij zo’n misbruik doden of gewonden vallen”, zo luidt het oordeel.

Volgens het hof is de politie wel aansprakelijk. Omdat de schade niet rechtstreeks veroorzaakt is door de wapenvergunning is de politie niet volledig aansprakelijk gesteld. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld.

Van der Vlis schoot op zaterdag 9 april in 2011 vijf mensen dood, zeventien personen raakten gewond. De schutter pleegde daarna zelfmoord.