Patseractie Zeehavenpolitie op het water

Patseractie Zeehavenpolitie op het water

Personeel van de Zeehavenpolitie heeft afgelopen weekend samen met de Belastingdienst en medewerkers van Justitie een zogenoemde patseractie gehouden op het Brielse Meer, Spui en het Haringvliet. De actie was vooral gericht op grote en opvallende speedboten.

In totaal werden 80 pleziervaartuigen gecontroleerd. Door de Belastingdienst werd op 9 daarvan beslag gelegd in verband met openstaande vorderingen die niet ter plaatse konden worden voldaan. Verder zal er een nader onderzoek worden uitgevoerd naar een motorjacht met een waarde van enkele miljoenen in verband met belastingontduiking.

Door de Zeehavenpolitie en Justitie wordt naar 8 scheepseigenaren een nader onderzoek ingesteld met betrekking tot het bezit van kapitale jachten en het hebben van criminele antecedenten in combinatie met onduidelijkheid over de rechtmatige inkomsten.

Iedereen heeft wel een beeld bij een patser. Het zijn vaak jongemannen met een opzichtige levensstijl en dit geval dure vaartuigen. Onduidelijk is waar ze hun vermogen vandaan hebben. Mogelijk is het afkomstig van criminele activiteiten. En dan is iemand al gauw verdachte van witwassen. Mede daarom deze controle op dit ‘onverklaarbare bezit’. Het afpakken van met strafbare feiten verkregen vermogen, behoort tot de prioriteiten van politie en Openbaar Ministerie.