Patrick S veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord

Patrick S veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord

Het gerechtshof in Den Haag heeft de Spijkenisser Patrick S. veroordeeld tot jaar 25 jaar cel en tbs. Volgens het hof staat vast dat hij in 2010 Nanda Kerklaan en Farida Zargar in Spijkenisse heeft gedood.  De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar nog tot levenslange gevangenisstraf. Het gerechtshof ziet daarvan af, omdat de Spijkenisser verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft meerdere stoornissen. Het hof noemt de opeenvolging van ernstige misdrijven, gepleegd uit geldelijk gewin "afschuwwekkend en zorgwekkend."

Bekentenis
Patrick S.(37) werkte in eerste instantie niet mee aan een onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid in het Pieter Baan Centrum. In hoger beroep deed hij dat wel. Hij bekende ook het doden van Farida Zargar, maar ontkende de moord op Nanda Kerklaan. De 37-jarige Spijkenisser stond samen met zijn vroegere maat Timothy S. terecht. Timothy (22) werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs, onder meer voor de zware mishandeling van een Poolse man.  De advocaat van Patrick S., Tjalling van der Goot, was tevreden met de uitspraak. "Dit is absoluut winst. Levenslang is in Nederland perspectiefloos en nu heeft hij weer zicht op terugkeer. Hij kan betrekkelijk snel behandeld worden, want het hof wil dat hij naar een tbs-kliniek gaat als hij de helft van zijn straf erop heeft zitten. Dat is over tien jaar." In Nederland is de gemiddelde duur van een tbs-behandeling negen jaar. Het hof heeft in het geval van Patrick S. al gezegd dat zij een lange tijd van behandeling voorziet, vanwege de ernst van de stoornissen.

De moeder van Nanda Kerklaan was emotioneel na het vonnis. "Ik ben vooral opgelucht, omdat nu echt vastsstaat dat Patrick de dader is. We kunnen het nu afsluiten. Dat het geen levenslang zou worden, daar hadden we al rekening mee gehouden. Hij heeft een stoornis, dus dan is het begrijpelijk dat tbs wordt opgelegd."