Overlast door harde windstoten treft regio Rotterdam

Overlast door harde windstoten treft regio Rotterdam

De Rotterdamse haven heeft last van de harde windstoten. Een deel van de containerterminals zijn stilgelegd vanwege de storm. Ook het grootste containerschip ter wereld, de CSCL Globe, kan de Rotterdamse haven niet aandoen. Containerterminal APM maakte zaterdagochtend vroeg bekend dat alle operaties zijn gestaakt omdat het niet meer veilig werd geacht om door te werken. 


Ook de ECT besloot de terminals stil te leggen. Het bedrijf adviseert klanten om hun bezoek aan de Euromax-terminal op de Maasvlakte en de Cityterminal in de Eemhaven uit te stellen.


Door de zware storm vaart ook de 400 meter lange CSCL Globe zaterdag Rotterdam niet binnen. Volgens China Shipping kan er door de harde wind geen loods aan boord van het gigantische schip komen. Het grootste containerschip ter wereld ligt op dit moment in de Eurogeul voor de ingang van de haven, maar is vanaf het land nog niet te zien. Mogelijk komt het schip zondagochtend binnen.


Stormmeldingen

De brandweer van de veiligheidsregio Rotterdam heeft het druk om de vele meldingen af te handelen die zijn ontstaan. Het gaat veelal om omgewaaide bomen en afgebroken takken. In Vlaardingen moest een losgewaaide plaat van het dak verwijderd worden. Ook niet afgesloten raampjes zorgden voor gevaar. Er zijn ook meldingen van omgewaaide, dan wel ingestorte stellingen. Op de Wevershoekstraat waaide een grote boom om, deze kwam op meerdere auto's terecht waardoor deze zwaar beschadigden. Op een woning in de Bizetstraat in Barendrecht was een gedeelte van een dak los gewaaid. De brandweer heeft deze tijdelijk vastgezet. Aan de Mariniersweg hing een reclamedoek los boven een winkel. De brandweer heeft deze gevaarlijke situatie weggenomen door het doek weg te halen. 


Weggebruikers ondervinden overlast 


Weggebruikers wordt afgeraden met een aanhanger de weg op te gaan. Ook vrachtwagens ondervinden veel hinder. Vrijdag al schaarden en kantelden vrachtwagens op het wegennet in Nederland. Verkeerslichten hebben het ook te verduren, een aantal werden door de wind enigszins verdraait. CityTec heeft hier actie op ondernomen.


Hoogwater

Ook hoogwater speelt een rol wat voor overlast op bepaalde plaatsen gaat zorgen. In Rotterdam zal dat vanavond omstreeks 19:10 uur zijn wanneer het water 1.40 meter boven NAP komt te liggen.


Vliegverkeer

Vliegtuigen op Rotterdam The Hague Airport ondervinden nog geen hinder. Wel staan de vliegtuigen een andere richting op bij het platform. Volgens berichten zijn er ook vluchten uitgeweken naar de luchthaven van Rotterdam. Een airbus A330 die naar Amsterdam moest heeft vroegtijdig moeten landen in Rotterdam.