Opslagtank geïmplodeerd bij Vopak

Opslagtank geïmplodeerd bij Vopak

Bij tankopslagbedrijf Vopak aan de Moezelweg zijn vrijdagochtend problemen ontstaan met een tank waarin een aardolieproduct was opgeslagen. Het drijvende dak van de tank was gaan zinken. Enkele honderden brandweerlieden werden ter plaatse ingezet.

Dit leverde volgens een politiewoordvoerder geen gevaar op voor de omgeving. De hulpdiensten hebben het dak, dat normaal gesproken meebeweegt met de hoeveelheid vloeistof, gecontroleerd laten zakken. Om te voorkomen dat er brand zou uitbreken heeft de brandweer het dak en de tank koel gehouden met schuim en water.

Uit voorzorg heeft de brandweer het IBP ( Industriele brandbestrijdingspool ) opgezet. Dit is een systeem die ervoor zorgt dat als er brand uitbreekt er 67.000 liter water met schuim per minuut op een tankopslag gespoten kan worden. Het opzetten hiervan duurde ongeveer vier uur en het afbouwen van het IBP zal de komende twee dagen nog plaats vinden.

Nadat het tot op de bodem gezakt is, heeft Vopak de tank leeg laten lopen om ervoor te zorgen dat het gevaar geweken is. Vermoedelijk is de afdekkap gaan zinken door een defect in de brandblusinstallatie. Hierdoor is er water boven op de afdekkap komen te staan wat voor het zinken heeft gezorgd.