Oppervlaktewater ter hoogte van Vlaardingen vervuild

Oppervlaktewater ter hoogte van Vlaardingen vervuild

Dinsdagmiddag is het oppervlakte water ter hoogte van de haven van Vlaardingen verontreinigd geraakt met een aanzienlijke hoeveelheid stookolie.

Diverse bedriijven waaronder HEBO en Wilchem zijn bezig om de verontreiniging op te ruimen. Naast het oppervlaktewater zijn ook enkele schepen besmeurd geraakt. Ook zij worden gereinigd voordat ze weer verder kunnen.

Tonnen aan opruimkosten
Tonnen aan opruimkosten zijn het gevolg van een ongeluk bij het overpompen van zware stookolie dinsdagmiddag tussen een binnenvaartschip en zeetankschip bij een steiger aan de Nieuwe Maas in Vlaardingen.

Bemanning van het zeetankschip, de ontvanger van de olie, lijkt een fout te hebben gemaakt de berekening van wat nodig leek. Dat bleek aanmerkelijk minder dan de doorgegeven bestelling. De eerste overloop werd opgevangen door een lekbak van 2200 liter. Daarna liep circa 600 liter olie het oppervlaktewater in voordat het werd opgemerkt. Schepen besmeurdDiverse schepen en steigers werden besmeurd met de zeer kleverige substantie. Zo was een grote olievlek te zien in de oude haven van Vlaardingen. Ter hoogte van de Zevenmanshaven lag ook een groot ‘veld’. 

Besmeurde schepen
De besmeurde schepen konden vervolgens niet vertrekken of verder varen zonder te worden schoongemaakt. Dit omdat ze de dikke stookolie anders verder zouden verspreiden. De opruimkosten lopen in de vele tonnen en zijn voor rekening van het bedrijf dat eigenaar is van het zeetankschip. Verdere gevolgschade kan nog komen van rederijen wier schepen vertraging opliepen. Er is daarnaast door het Openbaar Ministerie een transactievoorstel gedaan van 4000 euro. De hoogte van de opruimkosten en wat mogelijk nog wacht zijn daarbij meegewogen.