Ook in Rotterdam dreigt de waterpolitie met acties

Ook in Rotterdam dreigt de waterpolitie met acties

Vanaf 1 juni blijft de waterpolitie mogelijk aan de kant. Ook de Zeehavenpolitie van Rotterdam doet dan mee aan die acties. De agenten van de waterpolitie zijn boos op de korpsleiding. De korpsleiding zou de afspraken over betalingen niet na komen en zetten zij de werknemers op de verkeerde plekken. In Nederland varen er ruim dertig patrouillevaartuigen en zijn er ongeveer twee honderd agenten in dienst bij de afdeling waterpolitie. 

De agenten van de waterpolitie zorgen met de havenautoriteiten voor de veiligheid in en rond de havens en of rivieren. Ook controleren zij het scheepvaartverkeer en zijn ze belangrijk in de strijd tegen drugssmokkel in de havens en op zee.

De korpsleiding heeft onlangs besloten dat de agenten van de waterpolitie er extra taken bij krijgen. Volgens de agenten staat daar geen geld tegenover, terwijl dit wel zo was afgesproken. Tijdens de reorganisatie zijn de verkeers, spoor en waterpolitie bij elkaar gevoegd. Dit houd in dat de agenten die al 20 jaar op een vaartuig werken en alle kennis van nautische zaken heeft, ineens dienst moeten doen op het spoor. En mensen van de verkeerspolitie die verstand hebben van allerlei soorten voertuigen ineens op een patrouillevaartuig dienst moeten gaan doen. 

De waterpolitie heeft de korpsleiding tot 1 juni de tijd gegeven om een onderzoek te doen en met resultaten te komen. Als er voor die tijd geen oplossing is, legt de waterpolitie het werk neer. 1 juni is volgens de vakbond een cruciaal moment, dan wordt het drukker op het water met pleziervaart.