Ontsnapte tbs’er Tony van H. blijft langer vast na ontsnapping

De zondag uit de tbs-kliniek de Kijvelanden ontsnapte Tony van H. blijft nog zeker twee weken in voorarrest, dat heeft de rechter-commissaris vanmiddag beslist.

Het Openbaar Ministerie verdenkt van H. van gijzeling met geweldshandelingen en dwang, plus verboden wapenbezit. Er wordt nog onderzocht of van H. tijdens de ontsnapping ook heeft geschoten met het vuurwapen. Door de ernst van de feiten stelt de Officier van Justitie dat van H. voorlopig niet terug gaat naar de Kijvelanden.

De 52-jarige Rotterdammer zat in de Kijvelanden vast op een afdeling voor extreem vluchtgevaarlijke patiënten en zag zondag kans om samen met een andere bewoner, de 37-jarige Dennie M. uit te breken.  Bij de ontsnapping weer een personeelslid bedreigd met een mes en gegijzeld. Vervolgens zagen de twee kans om met een mobieltje een taxi te bellen. De chauffeur werd door de twee gedwongen ze mee te nemen. De rit eindigde uiteindelijk bij het Gelderse Ochten, waar na een vuurgevecht met de politie Dennie M. om het leven kwam en Tony van H. weer opgepakt kon worden.