Onderzoek onwelwording in Botlek

Onderzoek onwelwording in Botlek

De arbeidsinspectie en de zeehavenpolitie van de politie Rotterdam-Rijnmond stellen een onderzoek in naar de oorzaak van een incident waarbij 15 mensen onwel werden bij het bedrijf Cotac in het Rotterdamse Botlekgebied.

Woensdagochtend rond 11.00 uur werden vier medewerkers van het containerbedrijf Cotac onwel terwijl zij bezig waren met onderhoudswerkzaamheden aan een zevental tankcontainers in een loods. In de loop van de ochtend meldden zich nog enkele medewerkers (waar onder een medewerker van een aangrenzend bedrijf) die in de omgeving van de loods waren geweest, met dezelfde klachten van misselijkheid en hoofdpijn. Hierop heeft het bedrijf alarm geslagen, waarop de hulpverlenende diensten, waaronder het Havenbedrijf, in een samenwerkingsverband bij elkaar zijn gekomen bij het bedrijf. De medewerkers die onwel zijn geworden, het totale aantal was in de loop van de middag opgelopen tot 15, zijn direct door ambulancemedewerkers ter plaatse behandeld en vervoerd naar een vijftal ziekenhuizen in de omgeving.


Door de Milieudienst Rijnmond en de brandweer zijn direct metingen verricht bij de betrokken loods en op het hele terrein van het bedrijf. Uit de metingen kon niets blijken. Ook in de directe omgeving van het bedrijf kon niets meer worden aangetroffen. Daarna kon al snel het sein ‘veilig’ worden gegeven. Dit betekende dat de medewerkers die waren geëvacueerd van het terrein, ongeveer 20 mensen, weer terugkonden naar de bedrijfs¬panden. De medewerkers met de klachten van misselijkheid, druk op de borst en hoofdpijn konden allen in de loop van de middag in goede conditie het ziekenhuis weer verlaten.

De zeehavenpolitie en de arbeidsinspectie stelden in de middag een onderzoek in naar de procedures. De zeven containers zouden al waren schoongemaakt. Ook in de loods kon op het eerste gezicht niets worden gemeten of gezien. De zeehavenpolitie en de arbeidsinspectie zullen gezamenlijk het onderzoek voortzetten naar de oorzaak van dit incident bij het bedrijf.