Onderzoek naar ongeregeldheden rondom bekerfinale (video)

Onderzoek naar ongeregeldheden rondom bekerfinale (video)

De politie en het Openbaar Ministerie zijn nog steeds bezig met onderzoek naar de vechtpartijen tussen supportersgroepen rondom de KNVB Bekerfinale in de Kuip. Ondanks het feestelijke verloop van de wedstrijd, vonden er diverse vechtpartijen plaats. Onder andere keerden supporters zich ook tegen de agenten en de aanwezige stewards. Ruim 45 duizend Feyenoord en FC Utrecht supporters waren zondagavond 24 april bij de KNVB Bekerfinale in de Kuip. Bij vechtpartijen tussen supportersgroepen keerde het geweld zich ook tegen de agenten en stewards. Dat gebeurde bijvoorbeeld op de hoek van de Breeweg met de Donkerslootstraat, waarbij een vechtpartij ontstond tussen supporters. De politie greep in en een ME-bus werd bekogeld. Ook raakten na de wedstrijd bij verschillende incidenten drie politieagenten gewond. In totaal arresteerde de politie die dag al 59 personen voor o.a. bezit van vuurwerk, openbare dronkenschap en belediging.

De afgelopen weken heeft het onderzoek zich geconcentreerd op de afhandeling van die zaken. Nu is het team op zoek naar de relschoppers die nog niet zijn aangehouden. Daarom starten de politie en het OM met een aanvullend onderzoek naar de confrontaties rondom de wedstrijd. Zo was er een confrontatie met de ME bij de aankomst van de bussen met FC Utrecht supporters bij de Kuip, bestormden dezelfde supporters de stewards na afloop van de wedstrijd en was er wederom een confrontatie met de ME bij het skatepark.

Beelden
Rechercheurs bekijken de komende weken het aanwezige video- en fotomateriaal om verdachten van strafbare feiten te identificeren. Ook spreken zij met slachtoffers en getuigen. Het politieteam vraagt mensen die zelf beelden hebben deze aan de politie te verstrekken.

Tolerantie
Het gedrag van een klein deel van de supporters viel die dag in negatieve zin op en was dan ook na afloop onderwerp van gesprek tussen de KNVB, beide voetbalclubs, het Openbaar Ministerie en de politie. Dit gedrag past niet in de ambitie van de partijen om toe te werken naar een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Zo wordt tegen die achtergrond overlegd, ook met supporters, over eventuele maatregelen om confrontaties in de toekomst te voorkomen. Niet alleen tussen supporters onderling maar ook in de richting van stewards of politiemensen.

Melden
Voor het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen en foto- en of beeldmateriaal. Hebt u iets gezien van de genoemde confrontaties? Dan vragen de politie en het OM u zich te melden bij de politie in Utrecht of Rotterdam.

Uiteraard kunnen de supporters die betrokken waren bij strafbare feiten zich ook zelf melden. Het aanwezige beeldmateriaal wordt momenteel door de politie intern bestudeerd. Mocht dat niet leiden tot herkenning dan worden de beelden mogelijk extern getoond.