Onderzoek drama Hoek van Holland

Onderzoek drama Hoek van Holland

 De politie heeft in de loop van zaterdag berichten ontvangen dat hooligans van plan waren om in de avond naar het dancefeest Sunset Grooves op het strand in Hoek van Holland te gaan. Dat heeft de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb zondag tijdens een persconferentie gezegd.

Na de berichten heeft de politie het zogenoemde voetbalteam op de zaak gezet om de hooligans in de gaten te houden. Volgens de organisatie waren zeventig à tachtig voetbalvandalen aanwezig. Het feest liep uit op een massale vechtpartij, waarbij werd geschoten. Het is onduidelijk of daarbij hooligans betrokken waren. Een 19-jarige Rotterdammer kwam om het leven en zes anderen raakten gewond, onder meer door kogels. Drie van hen liggen nog in het ziekenhuis. Eén van hen is er slecht aan toe.

De politie adviseert strandbezoekers de komende dagen Hoek van Holland te mijden. Een groot gedeelte van het strand is afgezet voor het onderzoek van de politie. Op dit moment zijn er 40 rechercheurs, waaronder ook de Rijksrecherche, op de zaak gezet. Ook het NFI maakt daar deel van uit. De parkeerplaatsen in de badplaats zijn ook grotendeels afgesloten.

Berichtgeving NOS onbegrijpelijk
De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan-Willem van der Pol vindt het onbegrijpelijk dat de NOS meldt dat er op het strandfeest in Hoek van Holland alleen geschoten is door politie-agenten. De NOS baseert zich op politiebronnen. Van der Pol zegt hele andere geluiden te horen. Maar hij wil eerst het onderzoek afwachten voor hij er verder op in gaat.

Als het aan burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt, worden er de komende twee jaar géén grote, gratis dancefeesten meer georganiseerd in Rotterdam en Hoek van Holland. Dit gaat om avondfeesten. Hij reageert daarmee op de ongeregeldheden in Hoek van Holland, zaterdagavond.

Aboutaleb zegt dat feesten met een bepaald karakter strenger tegen het licht zullen worden gehouden. Hij doelt daarmee op grootschalige, gratis feesten waar drank wordt geschonken. Volgens Aboutaleb hebben dit soort feesten een te grote aantrekkingskracht op hooligans en wil hij de burger van Rotterdam hier van vrijwaren. Sunset Groove-achtige feesten gaan niet meer door, zo stelt hij resoluut .

Evenementen als het Zomercarnaval en de Dance Parade staan niet ter discussie, zegt Aboutaleb. Wel wil hij ieder evenement apart onder de loep nemen.