Omgeslagen zeilboot gevonden op de Noordzee

Omgeslagen zeilboot gevonden op de Noordzee

Het zeeschip Nordic Nora meldde zondagavond aan het Kustwachtcentrum Den Helder dat zij een omgeslagen boot zagen drijven 42 mijl uit de kust van Hoek van Holland. Het Kustwachtcentrum maakte direct alarm voor de reddingboot Jeanine Parqui van KNRM-station Hoek van Holland en de reddingshelikopter van NHV. 

De reddingshelikopter vanaf de Pistoolhaven was snel ter plaatse en heeft de reddingsduiker in het water "gehoist". De duiker kon direct melden dat het om een open zeilbootje gaat en de mast zit er nog op. Het scheepje is ongeveer 6 meter lang. In de buurt van de zeilboot is niemand aangetroffen. Hierop heeft de heli direct zoekslagen gemaakt rond het zeilbootje.

De "Nordic Nora" bleef op de locatie van het zeilscheepje zodat de reddingshelikopter en de reddingboot een goede positie hadden. De tender "Maartje" heeft uiteindelijk de beveiliging van het bootje overgenomen. De "Nordic Nora" is hierop bedankt voor het Kustwachtcentrum. De "Jeanine Parqui" gaat het zeilbootje bergen. Engeland en België werden gevraagd in hun systeem na te kijken of er een bootje bij hun vermist werd. 

Rond 20:00 uur keerde de reddingshelikopter terug naar de Pistoolhaven en was de reddingboot ter plaatse en zijn zij begonnen met het bergen van het zeilbootje. Ook werd toen duidelijk dat de registratie van het bootje begon met CH. CH is de afkorting van Frankrijk. De Franse Kustwacht is door de Nederlandse Kustwacht inmiddels in kennis gesteld. Het scheepje is afkomstig uit het Franse Cherbourg en was sinds 9-01-2015 zoek. De eigenaar is in kennis gesteld dat zijn zeilbootje weer is gevonden. Hoe de eigenaar het bootje weer in Frankrijk krijgt dat is nog niet bekend. 

De reddingboot "Jeanine Parqui" kwam rond 01:15 weer terug aan in de Berghaven. De actie heeft ongeveer zeven uur geduurd.