OM staat aan kant van agenten in rechtszaak Fazantstraat Rotterdam

OM staat aan kant van agenten in rechtszaak Fazantstraat Rotterdam

Het Openbaar Ministerie wil dat de twee agenten geen straf opgelegd krijgen voor het doodschieten van Mike Stok. Volgens het OM hebben ze in 2013 gehandeld uit noodweer. Dat bleek vandaag tijdens het proces tegen de agenten voor de rechtbank in Rotterdam. 

De 29-jarige Mike Stok werd in april 2013 dodelijk geraakt door een politiekogel. Dat gebeurde in de Fazantstraat in Rotterdam-Zuid. De familie liet de zaak alsnog voorkomen, ondanks dat de beide agenten eerder al waren vrijgesproken wegens hun handelen bij het incident. Zij handelden uit noodweer. De agenten verklaarden nogmaals dat de veiligheid in het gedrang was voor anderen. Mike zwaaide met een puntige stok, wat agenten aanzagen voor een bijl. Ook werden omstanders bedreigd door hem. Na een waarschuwingsschot waarop Mike niet reageerde, werd er gericht geschoten toen hij wegrende. Dit laatste schot bleek fataal te zijn. 

In de rechtszaal waren beide aangeklaagde agenten vermomd omdat ze eerder zijn bedreigd. Hun namen werden niet bekend gemaakt vandaag. In een door de mannelijke agent opgelezen verklaring betoonden ze hun ''oprechte medeleven'' aan de nabestaanden van Stok. Hij liet weten dat de gebeurtenis ook voor hemzelf ''heel ingrijpend'' is geweest, maar dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. Inmiddels werkt hij op een andere plek bij de politie.