OM geeft meer misstanden toe in afluisteren Rotterdamse Journalist

OM geeft meer misstanden toe in afluisteren Rotterdamse Journalist

Het Openbaar Ministerie heeft uitgebreide excuses gemaakt aan het adres van de Rotterdamse fotograaf/cameraman Joey Bremer nadat uit onderzoek is gebleken dat men de afgelopen jaren meerdere keren onrechtmatig heeft gehandeld.

Joey Bremer die deel uitmaakt van het team van MediaTV en daarmee beeld levert aan grote landelijke en regionale media is vaak als eerste ter plaatse bij diverse nieuwsitems in de regio. In juli 2015 is de telefoon van Bremer gedurende drie weken afgeluisterd. Politie en justitie vonden de snelheid waarmee Bremer ter plaatse was bij enkele autobranden in zijn woonplaats Vlaardingen opmerkelijk. Ze beschouwden hem als mogelijke brandstichter en zette hem onder de tap. Onderzoek heeft uitgewezen dat de fotograaf niets met de branden te maken had.

Negen maanden later werd er wederom onderzoek gedaan bij Bremer. In dat onderzoek wat liep van april 2016 tot begin 2017 was Bremer geen verdachte, er heeft toen gedurende een onbekende periode een peilbaken onder zijn auto gezeten. Men hoopte via het volgen van Bremer bij de brandstichter uit te komen. Beide zaken kwamen aan het licht nadat Bremer samen met zijn advocaat vragen stelden nadat er al eerder bekend was geworden dat in oktober 2017 en februari 2018 de telefoongegevens van de fotograaf opgevraagd waren. Doel was toen om Bremer zijn tipgevers te achterhalen.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) nemen de situatie hoog op. NVJ secretaris Thomas Bruning geeft aan dat politie veel te makkelijk omgaat met het inzetten van dwangmiddelen tegen journalisten om zo bij hun bronnen uit te komen. Overigens is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat er allemaal voor middelen zijn ingezet tegen Bremer. Veel van de dossiers bleken niet meer terug te vinden door het OM, de meeste zaken moesten worden gereconstrueerd aan de hand van gesprekken met medewerkers van politie en justitie.