Oilbooms moeten olie keren na aanvaring Botlek

Oilbooms moeten olie keren na aanvaring Botlek

In gemeenten langs de Waterweg en de Nieuwe Maas worden zaterdagavond voorbereidingen getroffen om de vrijgekomen olie na de aanvaring zaterdagmiddag, "buiten te deur" te houden. In onder andere Schiedam, maar ook Vlaardingen zijn brandweerlieden samen met de K.R.V.E. druk bezig om oilbooms in het water uit te rollen. 

Eerder werden vandaag al met olie besmeurde vogels aangetroffen als gevolg van de aanvaring in de Botlek. Daarbij kwamen tientallen tonnen olie vrij uit een Noorse chemicaliëntanker in de 3e Petroleumhaven. De Zeehavenpolitie en DCMR verrichten verder onderzoek. Het opruimen van de olie gaat nog dagen duren, aldus de VRR.

Update sluiting gemeentehavens

Vanwege de dreigende olievervuiling worden de volgende havens gesloten voor scheepvaartverkeer:

Buitenhaven Vlaardingen en Maassluis, Spuihaven en Wilhelminahaven Schiedam, Voorhaven Schiedam, jachthaven in Hoogvliet, jachthaven Rhoon en Veerhaven Rotterdam.

Vervuiling op stranden Hoek van Holland

Vervuiling van olie is tot en met de stranden van Hoek van Holland een feit. De kans bestaat dat via het water verdere verspreiding bestaat van de olie naar andere stranden. 

Stankklachten

Vanwege de stijgende temperatuur de komende dagen/week is de kans reëel dat de regio gebukt gaat onder een oliegeur. Klachten daarover kunt u kwijt bij DCMR, via tel. 088-8333555.