Nieuwe autospuiten voor de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam

Nieuwe autospuiten voor de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam

Woensdagmiddag heeft de formele overdracht plaatsgevonden van nieuwe autospuiten voor de Gezamenlijke Brandweer. De handeling vond plaats bij het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel. Met de twee nieuwe autospuiten en een haakarmvoertuig beschikt de Gezamenlijke Brandweer over een modern en tevens goed uitgerust wagenpark.

De heer Wortelboer van de firma Ziegler overhandigde de sleutels aan burgemeester Aboutaleb (voorzitter van het Openbaar Lichaam Gezamenlijke Brandweer) en de heer Schutrops (voorzitter van de Bestuurscommissie Gezamenlijke Brandweer). Zij droegen op hun beurt de sleutels over aan wachtcommandanten van de Gezamenlijke Brandweer.

Specificaties Autospuit (AS)
Volvo FM 13  6x2  510 pk
10.000 l/min. bronzen pomp
2.800 liter bezinkfilter
4.000 liter SVM tank
8.000 l/min. dakmonitor

Specials aan dit voertuig
Het systeem wat het schuim maakt is twee maal nauwkeuriger dan wat de normen binnen het havengebied vereisen. Hierdoor worden de kosten op een absoluut minimum gehouden en is de belasting voor het milieu zover als mogelijk teruggedrongen. Er is een open bezinkfilter toegepast waarmee, naast het filteren van zware delen uit het water ook voorkomen wordt dat drukschokken via de bluswaterhydraten in het voertuig terecht kunnen komen en daar voor schade kunnen zorgen. Bij de maximale capaciteit van 8.000 l/min. wordt nog maar 80% van het motorvermogen gebruikt. 

Dit zorgt ervoor dat er geen overbelasting plaatsvindt waardoor onderdelen zullen langer meegaan, dit komt de bedrijfszekerheid ten goede. De bediening van het voertuig geschiedt d.m.v. bedieningsschermen, welke zowel links als rechts aan de zijkanten van het voertuig zijn geplaatst. Door deze opstelling kan de pompbediener altijd veilig aan het werk zijn, uit de buurt van onder druk staande slangen. Er zijn twee uitwendige haspelkarren geplaatst achterop het voertuig. De haspelkarren zijn elk voorzien van 60m 100mm slang. Het hele voertuig inclusief de installatie is voorzien van nanocoating. De nanocoating biedt extra weerstand tegen corrosie, een veel voorkomend probleem binnen het havengebied door het zeer zoute bluswater.

SV container / bak
Inhoud 10.000 liter schuimvormendmiddel (SVM), kunststof tank. De container is voorzien van een 3 cilinder Caterpillar motor welke het SVM kan verpompen met een capaciteit van 500 l/min. De unit kan, na opstarten, volledig autonoom werken. Met behulp van LED’s aan beide zijkanten van de container is op afstand goed te zien wat de status is van het SVM-niveau. Middels optische- en geluidssignalen geeft de unit aan wanneer het SVM-niveau te laag is of wanneer er andere problemen opdoen.

Haakarmvoertuig (HA)
Volvo FM 13  8x2 420 pk
VDL container installatie 21-6000 nl.