Nieuw botenhuis Zeehavenpolitie

Nieuw botenhuis Zeehavenpolitie

Vandaag is het nieuwe botenhuis van de Zeehavenpolitie aan het Brielse Meer officieel in gebruik genomen. Ook werd er een nieuw vaartuig toegevoegd aan de vloot van de Zeehavenpolitie, de P9.

Het nieuwe botenhuis vervangt het gesloopte botenhuis dat in 1994 werd overgedragen van het Korps Rijkspolitie aan district De Eilanden en de Zeehavenpolitie van het Korps Rotterdam-Rijnmond. Het nieuwe botenhuis vervult meerdere functies. Het is niet alleen een botenhuis, de vaartuigen van de Zeehavenpolitie kunnen in het botenhuis in de takels gehesen worden waardoor inspectie van de schepen ook mogelijk is. Het nieuwe botenhuis is eveneens vervoerbaar. In het recreatieseizoen ligt het aan het Brielse Meer maar in de wintermaanden wordt het botenhuis, wat gebouwd is op een deel van het ponton van de Rozenburgsesluis teruggevaren naar de Europoort. Hier wordt het botenhuis gekoppeld aan het ponton aldaar en ontstaat aldus de mogelijkheid een natte en een droge afmeergelegenheid te creëren voor de kleine vaartuigen.

Tegelijkertijd wordt een nieuw vaartuig, de P9, toegevoegd aan de vloot van de Zeehavenpolitie. Het is een zogenaamde RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat). De P9 is een zusterschip van de P8, welke in mei 2008 in de vaart is genomen. De P8 en P9 zijn snelvarende vaartuigen 70 km/u, die in het gehele bewakingsgebied van de Zeehavenpolitie ingezet kunnen worden. De P8 heeft haar ligplaats in de Europoort en de P9 heeft als ligplaats de Parkhaven. Beide vaartuigen zijn zowel geschikt voor de binnenwateren als inzet op zee.