Negentig arrestaties bij intocht Sinterklaas in Gouda

Negentig arrestaties bij intocht Sinterklaas in Gouda

Sinterklaas heeft zaterdagmiddag met zijn Pieten vaste voet aan wal gezet in Gouda. Omstreeks 12:30 uur kwam de Pakjesboot 12 in zicht op de Hollandse IJssel voor de duizenden kinderen die in volle verwachting op de kade stonden te wachten. De Sint werd welkom geheten door burgemeester Schoenmaker van Gouda.

Route en persconferentie

Daarna ging de Sint te paard en legde een route af door het centrum van de stad. Na aankomst bij het stadhuis liet de Goedheiligman weten dat ieder kind zijn schoen mag zetten vanavond. Tijdens een persconferentie in het stadhuis liet de Sint ook weten blij te zijn dat veel kinderen hem stonden op te wachten. Tevens liet de gulle gever weten dat er 'veel gedoe is geweest de laatste tijd, maar dat het vanzelf weer goed komt'. Hiermee duidde hij op de felle discussies van de afgelopen tijd om Zwarte Piet.

Pieten te kust en te 'kleur'

Bij de intocht in Gouda waren ook blanke Pieten aanwezig, maar ook een stroopwafelpiet, witte Pieten en zelfs een kaaspiet.

Grimmige sfeer

Er werd door de burgemeester toestemming gegeven om te demonstreren, maar wel op aangewezen locaties. Jammer genoeg hield men zich daar niet aan, toen achter het stadhuis een opstootje uitbrak tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Er moest door de politie hard worden opgetreden om de vechtersbazen uit elkaar te halen. Tegenstanders rolden een spandoek uit met de tekst 'Zwarte Piet racisme'. Voorstanders gingen voor dat doek staan waarop het uit de hand liep. De burgemeester zei teleurgesteld te zijn dat het zo ver moest komen en omschreef de sfeer zelfs als 'grimmig'. 'Als een vader met kinderen in het gedrang komt door opstootjes is dat een vervelend moment', aldus burgemeester Milo Schoenmakers.

Aanhoudingen

Bij de demonstraties in Gouda zijn zeker 90 demonstranten opgepakt door de politie. Hierbij zijn ook demonstranten die hun protest uitte op plaatsen waar dat niet was toegestaan. De meesten worden vanavond weer heengezonden met een boete van 220 euro. De ongeregeldheden in Gouda werden ontrokken aan het oog van televisiekijkend Nederland.