Nationale ombudsman doet onderzoek naar de aanhouding van 326 Feyenoordsupporters

Nationale ombudsman doet onderzoek naar de aanhouding van 326 Feyenoordsupporters

De Nationale ombudsman gaat een verkennend onderzoek starten naar de aanhouding van de 326 Feyenoordsupporters. De aanhoudingen werd gedaan toen de Mobiele Eenheid van de politie een protestmars tegen de leiding van Feyenoord beëindigde. Veel Feyenoordsupporters hebben geklaagd dat de  politie onnodig hard ingreep. 

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen gaat in gesprek met supporters, media, het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Aboutaleb. De ombudsman wil voor de zomer naar buiten komen met de eerste resultaten. Het onderzoek wordt gestart na twee eerdere onderzoek naar behandeling van Feyenoordsupporters.

800 aanhoudingen in 2008
Na de wedstrijd Feyenoord - Ajax in 2008 werden er 800 arrestaties verricht door de politie. De ombudsman deed hiernaar ook onderzoek en deed een aanbeveling om niet zonder meer naar het strafrecht moet worden gegrepen bij openbare ordeproblemen bij voetbalwedstrijden. Na de eerdere onderzoeken zijn er meerdere aanbevelingen gedaan over de omgang met Feynoordsupporters. De nationale ombudsman gaat kijken of die aanbevelingen zijn nagekomen.

Advocaat; "betaal boete niet"
Advocaat Frank van Ardenne roept de opgepakte Feyenoordfans op niet te betalen. Wanneer zij wel betalen zouden zij volgens de advocaat automatisch een strafblad krijgen. De advocaat zegt tegen over een regionale tv zender dat zo'n strafblad grote problemen kan opleveren. Je kunt geen Verklaring Omtrent Gedrag meer krijgen, met en stadionverbod als gevolg. Zelfs het verliezen van je baan in het onderwijs is mogelijk. 

Politie: Feyenoord-supporters begonnen zelf met rellen
De politie laat in verschillende verklaringen weten dat de supporters zelf zijn begonnen met rellen. Voordat de Mobiele Eenheid in greep was de roep actievoerders geïsoleerd. De politie wilde de groep controleren op identiteitsbewijs, vuurwerk en of (vuur)wapenbezit. De actievoerders werden boos omdat ze bang waren de wedstrijd te missen. De dozen die zij bij zich hadden werden toen naar de politie gegooid. De politie verrichte uit eindelijk 1 charge waarbij drie aanhoudingen werden verricht. Later werd de gehele groep door de politie overgebracht naar het bureau. Volgens de supporters greep de Mobiele Eenheid onnodig hard in en zouden er onschuldige mensen zijn mishandeld met wapenstokken. De politie gaat alle beschikbare camerabeelden terug kijken om te zien of er nog meer dingen gebeurd zijn. Of er dan direct verdere stappen worden ondernomen is nog niet bekend.

Bang voor herhaling
De burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde, de politie en het Openbaar Ministerie waren bang voor een herhaling van 2011. Toen bestormden Feyenoord-Hooligans het Maasgebouw. Enkele agenten raakte daarbij in het nauw en waren genoodzaakt hun vuurwapen te trekken. Daarom besloten zij de protest mars te stoppen.

Vrijgelaten
De 326 betogers werden gisterenavond en vanochtend vrijgelaten. Alle 326 supporters kregen een bekeuring van 220 euro voor het veroorzaken van wanordelijkheden in en buiten het stadion. Een tiental is aangeklaagd door openlijke geweldpleging. Een aantal supporters heeft al aangegeven de straf te gaan aan vechten bij de rechter. Niet alleen vanwege de boete maar ook omdat ze bang zijn voor een stadionverbod van Feyenoord.

Protestmars
De Feyenoordsupporters vertrokken zondagmiddag vanaf sportclub Feyenoord richting het Maasgebouw. Daar wilden zij protesteren tegen het beleid van de Feyenoord leiding die al jaren gevoerd wordt. De supporters willen dat Eric Gudde zijn koffers pakt. Om hem een handje te helpen besloten de supporters hem alvast verhuisdozen te brengen bij het Maasgebouw. 
De gemeente laat weten dat de protestmars niet is aangemeld en daarom dus ook niet mocht. Protesteren mag wel, maar wanneer er een mars gelopen wordt moet dit aangevraagd worden. Veel supporters waren in de veronderstelling dat dit wel geregeld was.