Moord/doodslag op Tomasz Zawierucha in Opsporing Verzocht

Moord/doodslag op Tomasz Zawierucha in Opsporing Verzocht

Op vrijdag 11 april 2014 wordt in het Rotterdamse havengebied, in de Scheurhaven bij Rozenburg, door de schipper van een sleepboot een lichaam van een man gevonden. Pas in maart 2015 meldt zich een Poolse vrouw die haar broer al geruime tijd mist. Het slachtoffer, dat door vuurwapengeweld om het leven is gekomen, blijkt de Poolse man Tomasz Zawierucha (30) te zijn.

Oost-Europa
De identiteit van het slachtoffer blijft lang onduidelijk. Ondanks dat de door de man gedragen kleding en ketting in Nederland zijn gekocht, leeft bij de politie het vermoeden dat hij oorspronkelijk uit Oost-Europa komt.
Dit vanwege onder andere zijn postuur en de getatoeëerde en in Oost-Europa veel voorkomende vrouwennaam op zijn linkerborst.

Gezichtsreconstructie
Van de man wordt DNA afgenomen maar zijn profiel komt niet voor in de landelijke DNA-databank en ook niet in de Europese DNA-databanken. Rechercheurs vragen daarom aan een Schotse universiteit om een computerreconstructie te maken van het gezicht van de onbekende man.

DNA
In maart 2015 tipt een vriendin een vrouw in Polen om eens te kijken op een Poolse website met vermiste personen. De vrouw herkent haar enige broer. Uiteindelijk matcht het DNA profiel en wordt bekend dat het gaat om Tomasz Zawierucha (30).

Werk
Hij wordt geboren in 1983 en groeit samen met zijn ouders en twee zussen op in een klein Pools dorpje, nabij de stad Goleniów. Via een uitzendbureau krijgt Tomasz in 2009 de kans om in het buitenland te werken. Na een jaar Noorwegen bouwt hij vanaf 2010 een bestaan op in Nederland, waar hij op verschillende adressen door het hele land woont en werkt als automonteur. Hij heeft ook in die periode meerdere Poolse vriendinnen.

Tatoeages
Na onderzoek wordt eindelijk ook duidelijk wat de betekenis is van de tatoeages op zijn lichaam, die hij ook pas hier in Nederland laat zetten. Eén blijkt een Poolse vrouwennaam, en de vage gotische letters RH- in zijn nek blijken een verwijzing naar Tomasz’ bloedgroep.

Vindplek
Zijn lichaam werd gevonden in de Scheurhaven bij Rozenburg nabij de aanlegsteigers van de RET en zeeslepers. Je moet daar eigenlijk wel bekend zijn wil je er komen. Maar het was en is maar de vraag of het slachtoffer ook precies daar in het water is beland. Hij dreef rond en kan er door de stroming zijn terechtgekomen.

Aanrijding
Inmiddels is duidelijk dat het slachtoffer ergens tussen zondag 23 februari en vrijdag 11 april 2014 is vermoord. Op zondag 23 februari is er namelijk in Eindhoven, waar hij op dat ogenblik woonde, een aanrijding geweest met de donkerblauwe Volkswagen Passat waar Tomasz Zawierucha op dat moment gebruik van maakte. Hij heeft daar die dag dus nog contact gehad met de politie.

Rotterdam
Tomasz is waarschijnlijk zelf nog vertrokken vanuit Eindhoven richting Rotterdam. Hij heeft namelijk zijn omgeving laten weten dat hij naar Rotterdam zou gaan. De politie wil heel graag weten met wie hij hier nog meer over heeft gesproken, en wie kan vertellen met wie hij allemaal omging en wat hij zoal deed.

Verblijfplaatsen
De politie wil ook graag weten waar Tomasz Zawierucha allemaal verbleef. Het is bekend dat hij onder andere in Eindhoven heeft gewoond en ook in Noordwijk, Hoofddorp en in de omgeving van Dordrecht. Daar werkte hij ook, net als in Utrecht, Alphen a/d Rijn en Sliedrecht.

Motief
Er zijn geen aanwijzingen dat het slachtoffer banden had met de georganiseerde misdaad. De politie vermoedt dat het motief van de moord te maken heeft met een uit de hand gelopen conflict. Het is bekend dat hij betrokken was bij een aantal conflicten, zowel op het zakelijk vlak als in de privé sfeer. Maar er kan natuurlijk ook nog iets anders gespeeld hebben, waarvan de politie nog geen weet heeft.

Beloning
Door de Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam is een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor die tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Vragen politie
Wie kende Tomasz Zawierucha (30) en kan meer vertellen over zijn leven, contacten, conflicten, werkzaamheden en verblijfplaatsen?
Wie is er getuige geweest van zijn moord?
Wie is er mogelijk getuige geweest van het dumpen van zijn lichaam?
Wie heeft hem op of na 23 februari 2014 nog gezien of gesproken en waar?
Wie heeft er andere informatie over zijn dood of een mogelijk motief?

Reacties
Politie Eenheid Rotterdam: 0800-6070 (gratis)
Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis)
Vanuit het buitenland: +31 79 34 59 876