Mogelijk overlast nachtvluchten boven Rotterdam

Mogelijk overlast nachtvluchten boven Rotterdam

De Milieudienst Rijnmond (DCMR) waarschuwt voor mogelijk overlast van een vliegtuig dat nachtfoto's gaat maken boven Rotterdam. De vluchten gaan plaatsvinden vanaf 6 januari tot het einde van de maand. De vliegtijden zijn tussen 23:00 uur en 05:00 uur. De gemeente Rotterdam wil op deze manier inzicht krijgen over het kunstlicht in de stad. Met deze informatie kan het lichtniveau eventueel worden aangepast voor een leefbare en veilige stad. 

De nachtfoto's geven belangrijke informatie over de buitenruimte van Rotterdam. Op deze wijze kan de lichtvervuiling in kat worden gebracht maar het geeft ook inzicht in het effect van verschillende soorten verlichting en of er voldoende of te weinig licht is. De nachtfoto's die gemaakt worden, ook wel Lightmapping genoemd, zorgen voor een actualisering en uitbreiding van de geografische gegevens van Rotterdam. Stadsbeheer verzorgt voor de gemeente Rotterdam de wettelijke basisregistratie en beheert en analyseert de geografische informatie van de stad. De gemeente Rotterdam heeft dergelijke foto's nog nooit eerder laten maken. De gemaakte foto's worden gecombineerd met de aanwezig beheerskaarten voor de stadsverlichting om de kwaliteit van de openbare verlichting te kunnen verbeteren.

De gemeente Rotterdam verwacht niet dat deze nachtvluchten overlast zullen veroorzaken omdat er wordt gevlogen op een hoogte van 1500 meter. De aanvliegtijd is ongeveer 3,5 uur. De vluchten worden uitgevoerd vanuit Oostende in België. De vliegtijd is tussen 23:00 uur en 05:00 uur, de tijden zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het weer. De vlucht kan tot een half uur van te voren worden gecanceld.