Minder misdrijfzaken in 2015 volgens het OM Rotterdam

Minder misdrijfzaken in 2015 volgens het OM Rotterdam

De geregistreerde criminaliteit daalt. Bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam zijn in 2015, bij eveneens dalende cijfers bij de politie, minder misdrijfzaken ingestroomd (2015: 19.672, 2014: 22.909). Maar dat betekent niet dat opsporingsdiensten en OM het nu rustiger hebben dan enige jaren geleden.
 
Dat heeft de hoofdofficier van het parket in Rotterdam bij de presentatie van de cijfers over 2015 in RondOM Rotterdam bekendgemaakt. "We weten namelijk dat veel vormen van criminaliteit minder zichtbaar zijn geworden, met name op het internet", aldus Marc van Nimwegen.

Daarnaast wordt steeds duidelijker welke wereld er achter de zware criminaliteit van bijvoorbeeld de drugssmokkel via de haven schuil gaat. Bovendien blijken rondom al langer voorkomende strafbare feiten plotseling nieuwe fenomenen op te duiken, zoals het toegenomen gebruik van (automatische) vuurwapens en de opkomst van bepaalde groeperingen, die dan om een nieuwe aanpak vragen. Ook bij de aanpak van de zogenoemde ondermijnende criminaliteit wordt tegenwoordig anders "opgespoord". "Het gaat niet alleen om de drugssmokkel alleen. Wat gebeurt eromheen, wie en welke organisaties en bedrijven faciliteren al dan niet onbewust, werken mee, en waar blijft het verdiende geld", aldus Van Nimwegen.

Van Nimwegen haalde daarnaast aan dat ook in Nederland de samenleving veranderd is door de aanslagen in het buitenland. Signalen op straat worden nu anders gewogen dan voorheen.