VIDEO & FOTO-UPDATE | Metro rijdt door stopblok en crasht op kunstwerk in Spijkenisse

Zondagnacht is een metro door een stopblok gereden bij metrostation de Akkers in Spijkenisse, het incident vond rond 00:30 uur plaats. Het metrostel kwam vervolgens op een walvisstaart terecht.

Door nog onbekende oorzaak reed de metro met flinke snelheid door het stopblok heen, één van de metrostellen schoot compleet door en bungelde op de rand van de hoger gelegen metrobaan. Hulpdiensten kwamen met groot materieel ter plaatse om hulp te verlenen bij het ongeval, de machinist is overgedragen aan medisch personeel. Ten tijde van het ongeval zat er behalve de metrobestuurder niemand in het rijtuig.

De bestuurder van de metro is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis: hij is hevig geschrokken maar maakt het naar omstandigheden goed. Om de inzet van de hulpdiensten zo goed mogelijk te coördineren is er opgeschaald naar "GRIP 1".

In de loop van maandag zijn voorbereidingen getroffen voor de berging van de metro. Er moesten bomen worden gekapt zodat er ruimte ontstaat om een kraan op te zetten. Ook werd een sloot gedempd.

Ruim 24 uur na de crash van de metro in Spijkenisse is dinsdag begonnen met de berging. Daarvoor werden tijdelijk twee woningen ontruimd. Men was vooral bezig geweest met het onderzoek op de metrobaan en het treffen van voorbereidingen voor de berging, dinsdagochtend zijn twee grote kranen van firma de Gier uit Rotterdam in positie gebracht. Hierna kon men beginnen met de voorbereidingen van de hijsklus.

De hulpdiensten staan tijdens de berging paraat. Omdat het metrostel losgebrand moest worden is de brandweer ingezet op de metrobaan om eventueel in te grijpen wanneer er brand uitbreekt of ter ondersteuning aan de bergers. Omdat de wagons niet los wilden komen van elkaar liep de berging aanzienlijke vertraging op.

Na 13:00 woensdagmiddag kon het eerste metrostel worden opgetild en ontstond er ruimte om de metro los te branden van de achterste wagon. Rond 17:30 is de metro losgekomen en naar beneden gehesen. Woensdag is het tweede metrostel verwijderd.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is niet bekend. De Verkeersongevallendienst Spoor van de Landelijke Eenheid doet onderzoek. 

 

DE NACHT VAN DE CRASH:

CZHZ0j.JPG

jlTIPj.JPG

eeoWGw.JPG

QZl7qW.JPG

G7Fd8J.JPG

aYD3qo.JPG

quIUqm.JPG

PPCZuH.JPG

2hOmpn.JPG

WlaeAg.JPG

sEFqRV.JPG

V6zpuc.JPG

 

DE SITUATIE OP MAANDAGMIDDAG:

tdwu51.JPG

qoQ4JA.JPG

qIbh4o.JPG

sbePCN.jpeg

12erMq.jpeg

vq1Pq5.jpeg

SLvlAS.jpeg

89N9MW.jpeg

aIUNsF.jpeg

 

AFHIJSEN VAN HET METROSTEL OP DINSDAG:

NXPdrJ.JPG

ctITN1.JPG

qalyBg.JPG

TxM56p.JPG

FPxQYC.jpeg

Fw0g7w.jpeg

aljUXh.JPG

1chYr4.jpeg

aNMUcH.jpeg

1DzNrd.jpeg

1chYr4.jpeg

z9ZI8D.jpeg

UL5z1T.jpeg

gm4mj8.jpeg

bAcCWS.jpeg

Ivzows.jpeg