Meerdere aanhoudingen in crimineel netwerk

Meerdere aanhoudingen in crimineel netwerk

De politie in Oost-Nederland heeft dinsdag 3 februari, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, een crimineel netwerk opgerold. Tijdens een speciale actiedag zijn doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijven in Tiel, Ede, Gouda, Rotterdam en Den Haag. Er zijn 5 aanhoudingen verricht. De verdachten worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, inbraken, witwassen en hennepteelt.

Eén van de aangehouden personen is een 23–jarige man uit Tiel. Deze man wordt gezien als de hoofdverdachte. Verder werden een 32- en 21-jarige man uit Ede aangehouden. Daarnaast bleek in een woning in Tiel een man (leeftijd nog onbekend) te verblijven die gesignaleerd stond, ook hij is aangehouden. Ook is een 26-jarige man uit Tiel aangehouden wegens wapens- en drugsbezit. De politie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen te verrichten. 

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat er relaties waren tussen de groep verdachten in Tiel en Ede. De actie brengt een klap toe aan het criminele netwerk in Tiel en Ede en aan degenen die hen hielpen. Tijdens het onderzoek werd duidelijk wie zich bezig hielden met criminele activiteiten, maar ook werd goed duidelijk hoe de organisatie in elkaar zat.

Misdaad loont niet!

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Daarom heeft de politie naast de aanhoudingen ook diverse goederen van de verdachten in beslag genomen. Zo zijn er in het onderzoek onder meer auto’s en telefoons in beslag genomen. Ook doen de politie en het OM onderzoek naar criminele winsten in Marokko. Hiermee willen politie en OM criminelen laten voelen dat misdaad niet loont en dat daarbij ook buiten de landsgrenzen wordt gekeken.

Samenwerking

In de aanpak van deze criminele groepen werd samengewerkt met ketenpartners zoals de gemeente Ede en Tiel en het Openbaar Ministerie. Daarnaast hebben rechercheteams in Ede en Tiel de krachten gebundeld. Zo werd niet alleen zicht verkregen op de uitvoerders van criminele activiteiten maar ook op tipgevers en facilitators. Met deze actie hopen politie en OM ook anderen te ontmoedigen eenzelfde pad te kiezen.

Er werden voor deze actie ruim honderd man ingezet omdat op diverse plaatsen doorzoekingen werden gedaan en verdachten moesten worden aangehouden. Bij de doorzoekingen werd de politie ondersteund door een speciale eenheid van de Landelijke Eenheid die kan zoeken naar verborgen ruimtes.