MediaTV.nl mee met een oefening van Team Paraatheid (VIDEO)

MediaTV.nl mee met een oefening van Team Paraatheid (VIDEO)

MediaTV.nl werd 2 september uitgenodigd bij Team Paraatheid van de politie Eenheid Rotterdam. In de middag werd er een oefening bijgewoond van dit team. Team Paraatheid heeft als hoofdtaak het handhaven van de openbare orde. Daarnaast zijn zij getraind op risicovolle aanhoudingen. Dit zijn aanhoudingen tot aan de ondergrens van de inzetcriteria van het arrestatieteam.

Geschiedenis
Voordat dit team de naam “Team Paraatheid” kreeg heeft deze afdeling nog diversen andere namen gehad. Vroeger had ieder district hun eigen “Lokale Ploeg”. Die ploegen bestonden uit agenten die dit als neventaak hadden naast hun reguliere politiewerk. Zij kwamen ter plaatse voor het doen van risicovolle aanhoudingen. Dit specialisme heet binnen de politie 'VAG'. Deze afkorting staat voor Vaardigheden Aanhouden in Groepsverband. Deze methode wordt gebruikt bij risicovolle aanhoudingen. Deze teams werden later ondergebracht onder de naam “Flying Squad”. Later werd dit team ondergebracht in een aparte afdeling. De “ROG” (Regionale Ondersteunings Groep) kreeg naast de taak 'VAG' aanhoudingen ook een handhavingstaak met betrekking tot de openbare orde. De “ROG” is later omgedoopt naar “RIE” (Regionale Interventie Eenheid). De RIE is in staat om snel te kunnen opschalen naar de Mobiele Eenheid en ingezet te worden om de openbare orde te handhaven. Daarnaast bleven zij de risicovolle aanhoudingen verrichten. Het team is tijdens de stapavonden op- en onopvallend aanwezig. Buiten deze avonden zijn ze ook op- en onopvallend aanwezig en verrichten ze ondersteuningen bij controles, het Donkere Dagen Offensief, High Impact Crimes en eventuele aanhoudingen in lopende zaken van de recherche.

Team Paraatheid
Met de komst van de Nationale Politie heeft Nederland nu één politiekorps. Dit korps is onderverdeeld in meerdere eenheden. Het “RIE” is onderdeel van de Eenheid Rotterdam. Deze eenheid bestaat uit het voormalige Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Met de strandrellen van Hoek van Holland in het geheugen, de vele evenementen maar ook de vier grote voetbalploegen in de Eenheid Rotterdam, is bij het opzetten van de Nationale Politie hierbij rekening gehouden en is het Regionale Interventie Team behouden. Hierbij werden zij omgedoopt naar “Team Paraatheid”. Vooruitlopend op de nieuwe politieorganisatie wordt deze naam nu al gebruikt. Dit team blijft dus binnen de Eenheid Rotterdam in staat om op te schalen naar Mobiele Eenheid of het verrichten van een risicovolle aanhouding.

Oefening
MediaTV.nl heeft deze middag mee mogen maken hoe het team te werk gaat. Het ging hier om een aanhouding buiten XX heterdaad. Er is door verkenners van Team Paraatheid en het werk van de recherche duidelijk geworden waar de verdachte woont en waar hij toe in staat is. Ook is bekend hoe de woning eruit ziet. De verdachte heeft meerdere delicten op zijn geweten. Door de recherche van bureau Zuidplein is de hulp ingeroepen van “Team Paraatheid” om deze risicovolle aanhouding te gaan verrichten. Het gaat hier om een oefening, normaal zal het team deze arrestatie verrichten in de vroege ochtend. Dit heeft te maken met het verrassingselement en voor dat het besef bij de verdachte er is heeft het team de aanhouding al gedaan. De commandant van het team dat de aanhouding verricht praat zijn mensen bij en maakt een plan van aanpak. Eenmaal in de buurt van de straat waar de verdachte woont worden de auto’s neergezet en gaat het team lopend naar de woning toe. Bij het naderen van de woning gaat het snel, het team ramt de deur in en betreedt de woning. Team Paraatheid gebruikt bij het rammen van deuren een helm, dit is voor hun eigen veiligheid. In vele deuren zit glas, bij het rammen van een deur kan dit glas versplinteren en zorgen voor verwondingen. Hier wordt de verdachte snel in de woonkamer aangehouden en overgebracht naar het bureau Zuidplein.

MediaTV.nl bedankt het “Team Paraatheid” voor de zeer leerzame en interessante middag.