MediaTV Classics: Bluswagens van toen bij brandweer Rotterdam

MediaTV Classics: Bluswagens van toen bij brandweer Rotterdam
Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. Ook hebben we een groot aantal foto's van "oude" brandweervoertuigen in het bezit gekregen. Een deel hiervan ziet u in deze edities. 

MediaTV Classics: Bluswagens van toen bij brandweer Rotterdam 
De brandweer Rotterdam heeft uiteraard al jarenlang de beschikking gehad over primaire blusvoertuigen, bemand door beroeps- en vrijwillig personeel, meestal een bemanning van 6, bestaande uit de chauffeur/pompbediende, een bevelvoerder en een viertal manschappen. Dit team met hun voertuig rukte in het stadsgebied als eerste uit op een melding van brand. 

Het begon in 1953/54 met de eerste generatie tankautospuiten, destijds genaamd G-wagen of gereedschapswagen. Door het meevoeren van meer dan alleen blusmateriaal kwam de naam gereedschapswagen. Het voertuig bestond uit een samenstel van motor, pomp, tank en uiteraard de noodzakelijke blusmiddelen, -materialen en gereedschappen. Dit waren de eerste voertuigen uitgerust met een gecombineerde lagedruk en hogedruk pomp met een capaciteit van respectievelijk 1.750 liter per minuut en 230 liter per minuut. Er was ook een watertank met een inhoud van 500 liter aanwezig, waardoor er onmiddellijk na aankomst enkele minuten met hogedruk kon worden geblust. 

De eerste 6 waren voertuigen op basis van een Austin FT5, gevolgd in 1957/58 door een tweetal Ford F100 voertuigen. Deze hadden in principe dezelfde configuratie als de Austins. In 1962/63 volgde een grote serie (12) DAF’s A1300 geleverd door Kronenburg en verder opgebouwd op het Kleinpolderplein. De eerste twee waren de G9 en G10, qua uitvoering nagenoeg hetzelfde als de eerdere Austin’s en Ford’s, alleen echter eenvoudiger en goedkoper en met een iets grotere capaciteit, namelijk 2.500 liter per minuut. Later kwamen de Mercedes tankautospuiten in dienst, alsmede de Magirus en later weer gevolgd door meerdere types DAF’s en MAN. 

De volgende serie foto’s betreft deze gereedschapswagens/tankautospuiten in willekeurige volgorde, maar meestentijds gefotografeerd tijdens een inzet. Al met al een hommage aan het vroegere materieel dat met de bemanning de kern vormde van het brandweerkorps in Rotterdam.