MediaTV Classics 7-6-1958: Aanvaring Artemis in Hoek van Holland ontaard in scheepsbrand

MediaTV Classics 7-6-1958: Aanvaring Artemis in Hoek van Holland ontaard in scheepsbrand

Door de jaren heen zijn er op de rivier de nodige aanvaringen geweest, maar weinig met brand als resultaat. Een ervan was de tanker Artemis die aangevaren werd op 7 juni 1958 door het vrachtschip Luksefjell, die uit het roer liep ter hoogte van Hoek van Holland. 

Door de vonken van de aanvaring en een grote scheur in de zijde, waar vliegtuigbenzine uitliep, ontstond een gevaarlijke brand. De Artemis had nog de gelegenheid het anker uit te gooien, waardoor ze ter hoogte van de “steensteiger” bleef liggen. De passerende coaster Heiloo kon direct schepelingen overnemen en ook de reddingboot President Jan Lels en de loodsboot begonnen aan de redding. 

Inmiddels waren alle brandweerlieden en materiaal van de brandweer Hoek van Holland ter plaatse en waren blus- en sleepboten onderweg. Ook vertrok, toen de ernst van de brand duidelijk werd, de Vliegende Patrouille vanuit Rotterdam en ook de Austin G-wagen en Ahrens Fox A6 vanaf de Westzeedijk, later nog gevolgd door de A9 Opel autospuit. Een aantal blusboten en 50 man van de gemeentebrandweer alsmede de sleepboot Garm van Smit plus een bergingsteam, waren geleidelijk in staat om de brand met schuim onder controle te krijgen en uiteindelijk te blussen. 

Daarna kon het schip door enkele sleepboten naar een scheepswerf in Rotterdam worden versleept om te worden leeggepompt en gerepareerd.