MediaTV Classics: 6 doden en 12 gewonden na krachtige explosie op zeeschip in Schiedam

MediaTV Classics: 6 doden en 12 gewonden na krachtige explosie op zeeschip in Schiedam

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. Als grote haven is Rotterdam door de eeuwen heen geconfronteerd met branden en hulpverleningen aan boord van schepen, soms binnenvaart, maar vaker zeevaart. 

Ook zijn er in de loop der jaren de nodige inzetten geweest door Rotterdammers of regio-genoten op meerdere plekken in de wereld. De eerstkomende tijd volgen er foto’s van scheepsincidenten, groot en klein. 

6 doden en 12 gewonden na krachtige explosie op zeeschip in Schiedam

Op vrijdag 12 juli 1968 is er om 05.12 uur een enorme knal aan de Havenstraat in Schiedam. Daar is bij Tanker Cleaning Schiedam een zware explosie op de tanker Aqua Clara. De zij wordt uit het schip geblazen en er volgt geen brand. Het gat is zo'n 40 x 15 meter. Er werd groot alarm gemaakt waarbij de brandweer, BB, politie en GG en GD een grote redding- en zoekactie op touw zette. Er waren 7 zwaargewonden en 6 vermisten. De vermisten bleken later te zijn overleden. 

De explosie veroorzaakte flinke paniek in de nabijgelegen woonwijk De Gorzen en aanzienlijke schade aan woningen en bij omliggende bedrijven. Er was zelfs schade op de Heijplaat bij RDM, hemelsbreed gezien geen grote afstand over de Nieuwe Maas. Geparkeerde auto's in de wijde omgeving lagen bezaaid met gruis en stenen. De werkzaamheden in het ruim tijdens het schoonmaken en ontdoen van olieresten bleek de oorzaak te zijn van de krachtige explosie. De vrijgekomen gassen en een vonk van kortsluiting veranderde in een kleine ramp. 

Het bedrijf TCS werd uiteindelijk in de begin jaren 80 failliet verklaard.