MediaTV Classics: (1993) Tankautospuit kantelt op Allard Piersonstraat Rotterdam (video)

MediaTV Classics: (1993) Tankautospuit kantelt op Allard Piersonstraat Rotterdam (video)

Video Duivestein beschikt over een groot archief van videomateriaal. Een archief bestaande uit vele uren beeld verzameld over een periode van tientallen jaren! Wij zijn van mening dat we bezoekers en voormalig hulpverleners van toen een plezier hiermee doen. Ook de huidige hulpdiensten kunnen terugblikken hoe hun collega's van destijds betrokken waren bij de vele incidenten welke zich in de regio Rotterdam afspeelden. In de rubriek 'MediaTV Classics' tonen wij unieke beelden van grote en bijzondere gebeurtenissen die zich in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben afgespeeld. Dank aan Video Duivestein voor het beschikbaar stellen van de beelden.

Vandaag in MediaTV Classics: Tankautospuit kantelt op Allard Piersonstraat Rotterdam

Het is 30 januari 1993 wanneer de brandweerkazerne Overschie wordt gealarmeerd voor een automatische brandmelding. Met spoed verlaat de eerste tankautospuit de kazerne aan het Kleinpolderplein met volledige bemanning. Tot zover ging alles goed totdat de brandweerwagen op de Allard Piersonstraat in Rotterdam een uitwijkmanoeuvre moet maken voor een personenauto. Maar dan gaat het flink mis.

Uitwijkmanoeuvre
De tankautospuit was met zwaailicht en sirene onderweg voor een automatische brandmelding naar de West-Kruiskade. Toen de brandweerwagen bij de Beukelsdijk de flauwe bocht nam naar de Allard Piersonstraat, kwam een achteruitrijdende personenwagen hen tegemoet. De chauffeur kon niet anders doen dan uitwijken. Bij de brand, wat overigens vals alarm bleek te zijn, is de A-ploeg nooit aangekomen. De ravage was er niet minder om. Vijf auto's werden door het voertuig geramd waarna de wagen midden op de straat tot stilstand kwam en kantelde. De personenwagen die het ongeluk veroorzaakte, is er snel vandoor gegaan. De bemanning bestaande uit zes brandweerlieden raakten allen gewond bij het verkeersongeluk. Eén van de bemanningsleden heeft zelfs enkele dagen met rugletsel in het Dijkzigt ziekenhuis gelegen. Ook de chauffeur van een van de geramde personenauto's raakte lichtgewond.

Berging
Na uitvoerig onderzoek van de verkeerspolitie werd de zwaar gehavende brandweerwagen geborgen. Het zwaarst getroffen was de cabine waarin de zes brandweerlieden zich bevonden. De restanten van de brandweerwagen werden door de takel van de politie meegenomen.