MediaTV Classics (1976): Brand aan boord van cruiseschip Cunard Ambassador

MediaTV Classics (1976): Brand aan boord van cruiseschip Cunard Ambassador

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. Als grote haven is Rotterdam door de eeuwen heen geconfronteerd met branden en hulpverleningen aan boord van schepen, soms binnenvaart, maar vaker zeevaart. 

Ook zijn er in de loop der jaren de nodige inzetten geweest door Rotterdammers of regio-genoten op meerdere plekken in de wereld. De eerstkomende tijd volgen er foto’s van scheepsincidenten, groot en klein. 

MediaTV Classics (1976): Brand aan boord van cruiseschip Cunard Ambassador

Op 14 december 1976 ligt de Cunard Ambassador voor overdracht (in 1977) en tevens reparatie op de werf van Piet Smit aan de Stadionweg in Rotterdam en breekt er brand uit. Er wordt middelalarm gemaakt maar de brandweer wist de brand op het schip snel te bedwingen. Er vielen geen gewonden. 

Later zou het schip dienst gaan doen als veetransportschip, de ms Raslan, en werd daarop aangepast. In 1984 werd het schip gesloopt in Taiwan, nadat eerder in 1983 brand was uitgebroken op de Indische Oceaan. Het schip had veel pech met de branden aan boord en heeft een relatief kort cruise-bestaan gekend.