MediaTV Classics (1974): Explosie op Shell raffinaderij Pernis

MediaTV Classics (1974): Explosie op Shell raffinaderij Pernis

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1974): Explosie op Shell raffinaderij

Op 20 juni wordt de omgeving van de Shell Raffinaderij opgeschrikt door een explosie die tot ver in de omtrek te horen is. Om ongeveer 12.00 uur wordt een benzinedampwolk die ontstaan is door een scheur in een leiding ontstoken. Er ontstaat een grote brand in de naftakraker en Shell maakt “groot alarm”, evenals de Rotterdamse brandweer. 60 man bedrijfsbrandweer en 50 man van Rotterdam gaan de brand te lijf, eerst koelen en daarna met schuim. 

Om 14.45 uur is het brand meester en worden er toch 5 gewonden geteld. Gezien de omvang van de schade mag dit als een klein wondertje worden gezien. De op de locatie aanwezige ploeg van Shell heeft goed werk gedaan door in de installatie alles af te sluiten en in te blokken, hoewel de controlekamer zwaar beschadigd was.