MediaTV Classics (1973): Verwoestende brand op Bunschotenweg Rotterdam-Heijplaat

MediaTV Classics (1973): Verwoestende brand op Bunschotenweg Rotterdam-Heijplaat
Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1973): Verwoestende brand op Bunschotenweg Rotterdam-Heijplaat
Op de Bunschotenweg in Rotterdam zijn meerdere opslagbedrijven gevestigd. Op 26 maart 1973 ontstaat er op huisnummer 141 brand die uitgroeide tot een zeer grote brand. Het vuur is uitgebroken in een partij chemicaliën waaronder synthetisch rubber, cellulose en elektronische artikelen. Door de aard van de brandende producten is er een enorme rookwolk vanuit het Eemhaven/Waalhavengebied zichtbaar voor een groot deel van de regio. 

De actie van de brandweer is er op gericht uitbreiding te voorkomen omdat er van de loods met inhoud weinig te redden valt. 10 waterkanonnen en 15 stralen lage druk, gevoed door blusboten en autospuiten, doen hun werk tot en met de volgende dag toen het nablussen beëindigd was.