MediaTV Classics (1972) Brandweer neemt afscheid van laatste Ahrens Fox autospuiten

MediaTV Classics (1972) Brandweer neemt afscheid van laatste Ahrens Fox autospuiten

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1972) Brandweer neemt afscheid van laatste Ahrens Fox autospuiten

Dit jaar was voor vele brandweermensen en fans van de brandweer een triest jaar en wel door het beëindigen van het “dienstverband” van de 6 Ahrens Fox autospuiten. Hoewel de voertuigen hun partij nog prima konden meeblazen (ruim 3.800 liter per minuut) was het hoofdzakelijk het gedrag in het steeds drukker wordende verkeer die een hindernis ging vormen, met name de zeer grote draaicirkel en de bestuurdersplaats in het midden. 

En vergeet ook niet, het waren flink zware voertuigen zonder stuurbekrachtiging en ook nog eens benzine-sleurpers. De laatste brand waarbij een Ahrens Fox werd ingezet was aan de Albert Plesmanweg. Het betrof de voormalige veiling aldaar. Even later de werkelijk allerlaatste inzet van een Ahrens Fox en wel een flinke hulpverlening aan de Schiehaven bij de elektriciteitscentrale waar kelders onder water gelopen waren. 

Momenteel is de A6 weer “volledig inzetbaar” op het Kleinpolderplein waar een team van vrijwilligers het beheer en onderhoud verzorgt van de A3 en de A6.