MediaTV Classics (1970) Grote scheepsbrand op Lucky Maashaven Rotterdam

MediaTV Classics (1970) Grote scheepsbrand op Lucky Maashaven Rotterdam
Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1970) Grote scheepsbrand op Lucky Maashaven Rotterdam
Na de grote brand in het Groothandelsgebouw in Rotterdam werd de brandweer ook geconfronteerd met een flinke brand aan boord van een vrachtschip in de Maashaven. Het betrof de Lucky, een schip dat helemaal niet gelukkig was en dusdanig uitbrandde dat het een zogenaamde “constructive total loss” werd. Het schip eindigde dan ook op de sloop. De brand was zeer heftig en doordat het schip op de boeien/palen lag werden veel varende eenheden ingezet. 

Na de nodige blusacties, gepaard met veel water, ging het schip over een zijde hellen en werden er ook nog pompboten en drijvende bokken ingezet om het schip niet te laten kantelen/zinken. Door een gezamenlijke actie van brandweer/gemeentelijke havendienst en Tak’s Berging werd het incident tot een goed einde gebracht. Later werd het schip afgevoerd naar een sloopwerf in het buitenland.