MediaTV Classics (1969): Grote brand treft Chevron raffinaderij Rotterdam

MediaTV Classics (1969): Grote brand treft Chevron raffinaderij Rotterdam
Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto- en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met u delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1969) Grote brand treft Chevron raffinaderij Rotterdam
Op 13 augustus 1969 was er melding van een brand bij Chevron Raffinaderij aan de Petroleumweg op de Vondelingenplaat. Het betrof een leidingstraat/pijpengoot waarin een flinke hoeveelheid ruwe olie in brand was geraakt. De grote rookwolken waren vanaf grote afstand te zien en het zag er ernstig uit. Uiteindelijk werd groot alarm gemaakt en werd er veel personeel en materiaal ingezet vanaf de kazernes Hoogvliet en Brielselaan. 

Na lange tijd was de omvangrijke brand onder controle en werd de blussing samen met de bedrijfsbrandweer afgerond met schuim. Er werd ook een bemande Ahrens Fox vanaf Noord ingezet die na enige pech onderweg ter hoogte van de ingang van de Maastunnel met de opleidingsploeg ter plaatse kwam.