MediaTV Classics (1969): Groot alarm door brand op Veemarkt Rotterdam

MediaTV Classics (1969): Groot alarm door brand op Veemarkt Rotterdam

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1969) Groot alarm door brand Veemarkt Rotterdam

12 september 1969 was er in de vroege ochtend een grote brand op het Veemarktterrein in Rotterdam. Dit gebied ligt tussen Kralingen en Crooswijk. Een passerende taxi ontdekte de brand en sloeg direct alarm. 

De G-wagen van de Zaagmolenkade (TAS) rukte als eerste uit met bluseenheid 7 en maakte direct na aankomst middelalarm. Kort daarop volgde het sein groot alarm. De brand woedde in een van de stallen en in het café aan de Veemarkt 9. 

Door de bouwwijze en het bouwmateriaal greep het vuur razendsnel om zich heen. Het groot alarm bracht veel personeel en materiaal op de been, echter er kon niet voorkomen worden dat dit het einde werd van de Veemarkt op deze locatie.