MediaTV Classics (1968): Grote brand in loods Vierhavengebied Rotterdam

MediaTV Classics (1968): Grote brand in loods Vierhavengebied Rotterdam

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto- en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met u delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1968): Grote brand in loods Vierhavengebied Rotterdam

Een historisch jaar qua brand mag wel 1968 genoemd worden. Naast de eerdere branden bij Paktank, Shell en Kappelhof in Schiedam, overigens allemaal groot alarm, was er ook in september groot alarm in het Vierhavengebied van Rotterdam. 

Op 13 september brak er in de namiddag brand uit in een opslagloods van de firma Ligtermoet met pesticiden. Veel materiaal, waaronder blusboten en veel personeel van diverse bluseenheden, werd er ingezet om deze risicovolle brand, onder massaal gebruik van persluchtapparatuur onder controle te krijgen, hetgeen laat op de avond lukte.