MediaTV Classics (1968): Explosie en brand bij Pakhuismeesteren Rotterdam-Botlek

MediaTV Classics (1968): Explosie en brand bij Pakhuismeesteren Rotterdam-Botlek
Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto- en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met u delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1968): Explosie en brand bij Pakhuismeesteren Rotterdam-Botlek
Het jaar is nog maar 13 dagen oud als we worden opgeschrikt door een explosie met daarop volgend een tankbrand op de Oude Maasweg in de Botlek bij Pakhuismeesteren (Pakhoed). Omstreeks 14:00 uur is men bezig met het verpompen van kerosine vanuit een tanker naar een landtank. Om 14:15 uur wordt het tankdak met explosieve kracht losgescheurd en vat de kerosine vlam. Vanaf grote afstand is de brand te zien door de enorme zwarte rookwolk die vanuit de Botlek opstijgt. 

De bedrijfsbrandweer vangt aan met blussen en wordt achtereenvolgens geholpen door de brandweer Rozenburg en bluseenheden en voertuigen van brandweer Rotterdam die eveneens groot alarm maakte. Voertuigen van kazernes Hoogvliet en Brielselaan met enkele bluseenheden spoedden zich ter plaatse. Na vele uren blussen was de brand met schuim op zondagmiddag bedwongen.