MediaTV Classics (1968): Doden en gewonden na enorme explosie bij Shell Pernis

MediaTV Classics (1968): Doden en gewonden na enorme explosie bij Shell Pernis

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto- en autobergers en de firma Tieleman, Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met u delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal maar ook internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1968) Doden en gewonden na enorme explosie bij Shell Pernis
Exact één week na de enorme brand bij Paktank in de Botlek wordt de regio letterlijk en figuurlijk geschokt door een nog groter voorval, waarbij ook nog eens twee doden te betreuren waren en ruim zestig gewonden. Hoogvliet, Vlaardingen, Schiedam, Spijkenisse en Rotterdam voelde, of hoorde in de vroege ochtend van zaterdag 20 januari rond half 5, een enorme explosie in een slobstank. 

Het “middelalarm” werd snel gevolgd door “groot alarm” en een waarlijk leger aan brandweer en GG&GD voertuigen snelden naar Hoogvliet en het Shell-terrein. Er was een enorme schade ontstaan in het centrum van de raffinaderij. Veel tanks stonden of raakten in brand, totaal circa 23, en ook het leidingsysteem was ernstig beschadigd. Ook voertuigen aanwezig op de raffinaderij ontkomen niet en raakten zwaar beschadigd.

In grote delen van Hoogvliet was een waarlijke ravage ontstaan door de drukgolf die ruim 10.000 m2 glas had vernietigd met veel leed en schade in een groot aantal woningen en winkels tot gevolg. Door de massale inzet van bedrijfs- en gemeentelijke brandweer was het toch rond het middaguur “brand meester”, waarna er nog lang nageblust werd.