MediaTV Classics (1967): Aanvaring en explosie op Noordzee

MediaTV Classics (1967): Aanvaring en explosie op Noordzee

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. Als grote haven is Rotterdam door de eeuwen heen geconfronteerd met branden en hulpverleningen aan boord van schepen, soms binnenvaart, maar vaker zeevaart. 

Ook zijn er in de loop der jaren de nodige inzetten geweest door Rotterdammers of regio-genoten op meerdere plekken in de wereld. De eerstkomende tijd volgen er foto’s van scheepsincidenten, groot en klein. 

MediaTV Classics (1967): Aanvaring en explosie op Noordzee

Op 17 april 1967 is het letterlijk en figuurlijk raak door een aanvaring tussen de Liberiaanse tanker Diane, leeg onderweg naar de Perzische Golf en een klein Duits vrachtschip de Annelis Christphersen. Dit speelde zich af in de mist op die bewuste maandagochtend. Na de aanvaring vindt er een explosie plaats aan boord van de 60.000 tons tanker Diana die op dat moment 20 mijl West van Schouwen-Duiveland voer. 

Sleepboten vanuit Vlissingen en de Europoort (Smit/Nieuwe Rotterdamse Sleepdienst) spoeden zich derwaarts en assisteren de bemanning bij het blussen. Op een van de foto’s zie je de Maasbank, vanuit de Europoort, volle kracht aankomen varen. Veel personeel uit de regio werkend op de NRS-sleepboten is bij dit incident betrokken. De brand werd geblust en de Diane ging later naar Verolme Rotterdam voor een flinke opknapbeurt.

Een jaar later, 13 december 1968, is er midscheeps een grote explosie en brand aan boord van dit schip bij de Mobil raffinaderij in Amsterdam met een groot aantal dodelijke slachtoffers en gewonden. De loopbrug vanaf de kade naar het schip vatte ook nog vlam, de brandweer wist dit met schuim te bedwingen.