MediaTV Classics: (1962) Vier doden bij brand Heemraadsplein Rotterdam

MediaTV Classics: (1962) Vier doden bij brand Heemraadsplein Rotterdam

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman). In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. 

De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1962) Vier doden bij brand Heemraadsplein Rotterdam

Op kerstavond 24 december 1962 brak een dramatische brand uit op het Heemraadsplein in Rotterdam, waar in het souterrain een showroom van een elektrohandel zat gevestigd. De brand was dusdanig van aard dat de vlammen via zowel de voor- en achterzijde uitsloegen, dat de vluchtweg voor de erboven wonende mensen werd geblokkeerd. 

Alle vier de aanwezigen konden niet gered worden, ondanks manmoedige pogingen. Zij kwamen om het leven door verstikking of door een sprong uit het raam. De bovenbuurman wist wel aan de vlammen te ontkomen, de man werd met rookvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Nog hoger wonende personen hebben zich via het dak in veiligheid gebracht. 

Voor veel Rotterdammers was dit een zeer trieste aanvang van de normaal zo sfeervolle kerstdagen. Tot overmaat van ramp botste de Ahrens Fox 7, onderweg van de Westzeedijk naar het brandadres op de Lage Erfbrug, met een tram. Daarbij gelukkig geen gewonden, echter beide voertuigen eindigden in de garage en remise.