MediaTV Classics: (1962) Brand in magazijn van Ter Meulen Overschie

MediaTV Classics: (1962) Brand in magazijn van Ter Meulen Overschie

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman). In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel.

MediaTV Classics: 4 mei 1962 Brand in magazijn Ter Meulen Overschie

Op vrijdag 4 mei 1962 brak er in de namiddag rond etenstijd brand uit in het toenmalige magazijn van Ter Meulen in Overschie, op de hoek van de Zestienhovensekade. Dit betrof de oude fabriek van de firma J.A. van Olffen, de makers van onder ander Zwarte Kip advocaat. Snel werd zichtbaar dat er groot alarm gemaakt moest worden en veel personeel en materieel werd derwaarts gestuurd. 

Het oude pand met daarin veel hout stond kort daarna volledig in brand, maar door de windrichting en het feit dat de achterzijde niet benaderbaar was vanwege het water van de Rotterdamse Schie, werd de blussing een tijdrovend karwei, ondanks de inzet van twee Ahrens Foxen, een ladderwagen en de G-wagen van kazernepost Kleinpolderplein. 

Rennen voor je leven

Het oude pand kraakte in zijn voegen en op een gegeven moment stortte zelfs een deel van de voorgevel in. Twee brandweercollega’s konden ternauwernood uit de voeten maken. Om toch aan de achterzijde iets te kunnen doen werden eerst 'handmatige' blusboten ingezet en stralen vanaf de overkant op de brand gericht. Ook werden de daken van de naastgelegen panden beklommen. Na het opstellen van de tweede Ahrens Fox werden de grote diameter zware straalpijpen op statief ingezet.

Drukte in het dorp

De wegen raakten verstopt in de nabije omgeving. Op Rijksweg 13 stopte het verkeer om vanaf die plek de brand te aanschouwen. Vele inwoners uit het dorp lieten het avondeten voor wat het was en gingen kijken naar de enorme brand. Voor brandweerwagens die nog onderweg naar de brand waren, was het niet altijd makkelijk om ter plaatse te komen door de drukte welke was ontstaan door de enorme toeloop van mensen.

Dodenherdenking tijdens brandbestrijding

Het gevaar voor de omgeving werd geleidelijk minder en dat resulteerde erin dat om 19:58 uur het blussen tijdelijk werd gestaakt en twee minuten werd stilgestaan vanwege de dodenherdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Na deze herdenking pakte men de blussing weer op. Laat in de avond was de brand uiteindelijk geblust.