MediaTV Classics: (1961) 7 Doden en 30 gewonden bij RDM Rotterdam na lek in CO2-blusinstallatie

MediaTV Classics: (1961) 7 Doden en 30 gewonden bij RDM Rotterdam na lek in CO2-blusinstallatie

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman). In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel.

MediaTV Classics: (1961) Doden en gewonden bij RDM Rotterdam na vrijkomen koolmonoxide

Voor velen, met name voor de RDM was 5 april 1961 een zwarte dag. Op de Liberiaanse tanker "Mathieson" werden werkzaamheden in het dok uitgevoerd in de machinekamer. Veel personeel was daar werkzaam toen er een lek ontstond in de CO2-blusinstallatie. Omdat koolzuurgas de zuurstof verdringt ontstond er in de machinekamer een levensbedreigende situatie. Toen het ontdekt werd is er direct alarm geslagen en werd een grote hulpverleningsactie op touw gezet door de RDM-brandweer, de Rotterdamse brandweer en uiteraard de GG en GD, zoals het destijds heette. 

Helaas kwamen er door het tekort aan zuurstof 7 mensen om het leven en konden er door de hulpverleners gelukkig 30 bewusteloos, maar levend, uit de machinekamer gehaald worden.