MediaTV Classics: (1960) Doden en gewonden bij scheepsramp op de Rijn bij Emmerich

MediaTV Classics: (1960) Doden en gewonden bij scheepsramp op de Rijn bij Emmerich

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit fire & Loss Prevention en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman).

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over.

Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel.

MediaTV Classics: 7 oktober 1960

Op die bewuste dag is de in aanbouw zijnde veerboot Tina Scarlett (78 mtr) met behulp van twee Nederlandse sleepboten onderweg van Duitsland naar Rotterdam om afgebouwd en vervolgens opgeleverd te worden. Ter hoogte van Emmerich gaat het omstreeks half twee vreselijk mis, door haperend roerwerk duikt de veerboot in de ten anker liggende tanker Diamant. Deze ligt gekoppeld ten anker en is geladen met 1150 ton aan gasolie. 

Vanwege de schadevaring loopt de kerosine weg en even later wordt het ontstoken door vonken afkomstig van de ontstane metaalwrijving. Na korte tijd staan er drie schepen in brand er zijn er helaas vele slachtoffers te betreuren. Twee doden, acht zwaargewonden en veertien lichtgewonden. De Nederlandse sleepboten verrichten nog enkele heldendaden, zoals het onmiddellijk wegslepen van enkele bedreigde schepen. Uiteindelijk branden de Tina Scarlett en de twee binnenvaarttankers, ondanks de inzet van alle beschikbare blusboten, uit. Van den Tak’s Bergingsbedrijf licht en sloopt uiteindelijk de zwaar verwoeste Tina Scarlett.